Список заборонених до приватизації підприємств планують скоротити вдвічі

Список заборонених до приватизації підприємств планують скоротити вдвічі

Укрінформ
Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує скоротити перелік підприємств, які не підлягають приватизації, вдвічі - до 705.

Про це на засіданні Кабінету міністрів заявила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам неможливо зараз без змін в законі розпочати реформу системи корпоративного управління державних підприємств. Крім того, на сьогодні в законі про перелік об'єктів, які не підлягають приватизації, знаходяться 1478 підприємств, з них 497, або 34%, уже ліквідовані, тобто фактично таких підприємств уже не існує, а в переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, на рівні закону, вони є. Тому нами було розроблено законопроект. Це вже третя спроба звернутися до парламенту і підтримати його, для того щоб скоротити цей перелік об'єктів, які не підлягають приватизації", - зазначила Ковалів.

За її словами, законопроектом пропонується скоротити на половину перелік держпідприємств, які зараз заборонені до приватизації, - до 705.

"Частину з них - це 33 - у першому додатку переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. У другому додатку ми пропонуємо включити 397 підприємств, це ті підприємства, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані", - додала Ковалів.

За словами заступника міністра, це дасть змогу впроваджувати на таких держпідприємствах реформу корпоративного управління, "тобто нормальної практики прийняття європейських рішень, залучення і створення незалежних наглядових рад, які дадуть можливість деполітизувати управління такими державними компаніями".

У третьому додатку до законопроекту пропонується 275 державних підприємств, які є стратегічними активами і знаходяться на окупованій території у зоні АТО, залишити в українській власності, зазначила Ковалів.

Також у документі планується передбачити заборону на примусове стягнення активів протягом трьох років після того, як підприємства будуть виведені з переліку заборонених до приватизації.

"Коли завтра ми будемо покращувати корпоративне управління, вони не зможуть збанкрутувати. Ми абсолютно з усіх сторін забезпечимо мінімізацію ризиків будь-якого відчуження стратегічних державних активів", - додала урядовець.

За її словами, вчора позицію Мінекономрозвитку було погоджено практично з усіма органами влади.

"Ми сподіваємось, що парламент підтримає нас, і ми зможемо не лише залучити інвесторів, а й побудувати корпоративну структуру нормального управління цими стратегічними підприємствами", -  відзначила Ковалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-