Росія досі сподівається продавати газ Україні

Росія досі сподівається продавати газ Україні

Укрінформ
Росія вірить, що Україна відновить закупівлі у "Газпрому", адже для наступної зими знадобляться запаси газу.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, повідомляють "РІА Новості".

"Ми впевнені у тому, що вони будуть купувати газ, у тому числі і в Росії, тому що для надійного проходження зими необхідно забезпечувати заздалегідь запаси газу", - сказав російський міністр.

Новак визнав, що Україна обходиться без російського газу, але пояснив це зниженням споживання українською промисловістю.

"Зараз досить гнучкі були ціни з урахуванням знижок, які давали останні два роки та з урахуванням зниження цін у цілому на нафту я не скажу, що ціни не гнучкі. Україна просто фізично стала менше споживати газу в результаті спаду економіки, багато підприємств, які раніше споживали газ, зараз не працюють... Це не означає, що ми втратили ринки, ми поставляємо газ",- вважає міністр.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що Україні комерційно невигідно купувати газ за ціною, яку пропонує "Газпром".

НАК "Нафтогаз України" заявив, що не планує відновлювати закупівлю газу в РФ з 1 квітня 2016 року.

Нагадаємо, "Нафтогаз" припинив закупівлю газу у російського постачальника 25 листопада 2015 року з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку.

Домовленості між "Нафтогазом" і "Газпромом", що визначають перехідні умови закупівлі російського газу, діяли до кінця березня 2016 року. Однак НАК не здійснював закупівлю газу і в I кварталі, тому що ціна, запропонована російською стороною на цей період, була неконкурентною порівняно з вартістю газу, закупленого з європейського напрямку.

Станом на 2 квітня Україна не імпортувала газ з Росії протягом 127 днів, у тому числі, вперше, протягом трьох зимових місяців. За цей період європейським споживачам було протранспортовано близько 27 млрд куб. м газу з Росії. Транспортування відбувалося безперебійно і в повній відповідності з зобов'язаннями "Нафтогазу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-