Грузія досягла домовленості з «Газпромом»

Грузія досягла домовленості з «Газпромом»

Укрінформ
З Москви отримано позитивну відповідь на пропозицію Грузії залишити чинними до кінця поточного року колишні умови транзиту російського газу до Вірменії.

Про це заявив міністр енергетики Грузії Каха Каладзе, додавши, що згідно з цим рішенням, Грузія буде отримувати 10% від обсягів транзиту, повідомляє Грузія-онлайн.

"Угоду з "Газпромом" досягнуто, залишилося тільки підписати. Залишаємося в рамках того контракту, який діяв протягом років. Ми отримаємо 10% у вигляді сировини від пропущених обсягів. Що стосується майбутнього року - почекаємо. Наступного року у нас будуть більш тверді позиції", - заявив Каладзе.

Нагадаємо, що російська сторона висувала Грузії ультиматум, вимагаючи переходу на оплату транзиту газу грошима замість натури. Міненерго Грузії стверджувало, що вони змушені погодитися з цією схемою, так як Грузія потребує додатковий обсяги газу, які Азербайджан не може поставити.

Після того, як заяви Каладзе про переговори з Газпромом, які він проводив потай від громадськості, викликали широкий суспільний протест, офіційний Тбілісі став шукати інші шляхи отримання природного газу. Для цього Каладзе проводив переговори з азербайджанською стороною, так і з Іраном.

Оскільки азербайджанська сторона зробила все, щоб задовольнити попит Грузії, погодившись збільшити обсяги поставок газу на 500 млн кубометрів, і більш того, погодилася знизити ціну на соціальний і комерційний газ для заправних станцій, Каладзе заявив, що Грузія більше не потребує додаткових обсягів російського газу і пропонує Москві залишити колишню схему оплати транзиту газу до Вірменії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-