Зубко: Переконали МВФ не виводити на перший план інтереси Нафтогазу

Зубко: Переконали МВФ не виводити на перший план інтереси Нафтогазу

Ексклюзив
Укрінформ
Україні вдалося переконати Міжнародний валютний фонд не виводити у переговорах на перший план питання інтересів НАК "Нафтогаз України" і дефіциту компанії.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

"З МВФ у нас була дуже важка розмова. Але ми змогли переконати їх, що не можна виводити на перший план тільки питання інтересів "Нафтогазу" і дефіциту цієї компанії", - зазначив він.

За словами Зубка, свою позицію Україна аргументувала тим, що дефіцит "Нафтогазу" накопичувався роками. Він складається не лише з боргів населення чи підприємств - це й досі не повернені державою борги у розмірі 4 млрд грн на покриття різниці у тарифах на надані послуги та ціною цих послуг для населення.

"Сюди входять і борги підприємств теплокомуненерго за газ, який був спожитий, але не оплачений своєчасно. Це досить великі кошти, 12 млрд гривень, разом з штрафами і пенями - це 16 млрд грн. З іншого боку, була постанова, яка зобов'язувала ТКЕ (теплокомуненерго - ред.) перераховувати усі отримані кошти на рахунок зі спеціальним режимом, а потім вони надходили за газ "Нафтогазу". І на сьогоднішній день ТКЕ, які мають зобов'язання по цих боргах, не можуть розрахуватися - у них просто немає таких коштів. Тут великий клубок проблем, які необхідно розв'язати за короткий проміжок часу", - зазначив Зубко.

Зокрема, за його словами, досягнуто домовленості щодо механізмів розрахунків підприємств ТКЕ з НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ.

"Ми два місяці доводили "Нафтогазу" та Міненерговугілля, НКРЕКП та МВФ, що нам потрібно змінити цю систему взаєморозрахунків. Сьогодні нам нарешті вдалося переконати всіх. Нам вдалося добитися того, щоб коефіцієнт (розподілу коштів, який є вигідним для ТКЕ - ред.), який раніше діяв тільки два місяці, тепер діяв цілий рік", - зазначив Зубко.

Крім того, наразі обговорюється низка кроків, які мають сприяти вирішенню проблеми через реструктуризацію боргів ТКЕ, встановлення економічно обгрунтованого тарифу, що покриватиме, в тому числі, й фінансові витрати на виплату заробітних плат на підприємствах ТКЕ.

"Мінрегіон вимагає прийняття закону, який дозволить реструктуризувати борги ТКЕ. НКРЕКП, зі свого боку, має встановити економічно обгрунтований тариф, що покриватиме заробітні плати на ТКЕ. "Нафтогаз" має підписати договір про реструктуризацію боргів, відповідно до якого за 5-10 років ТКЕ, маючи у своєму тарифі таку складову, виплатить ці борги. ТКЕ має взяти на себе зобов'язання виплатити борги", - пояснив віце-прем’єр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-