НБУ заперечує наказ блокувати банківські картки

НБУ заперечує наказ блокувати банківські картки

Укрінформ
Національний банк України не зобов'язував фінзаклади блокувати платіжні картки фізичних осіб. Проте проходження ідентифікації клієнтами є обов'язковою процедурою з метою запобігання нелегальних фінансових операцій.

Про це НБУ повідомляє у Фейсбуці.

"Національний банк просить банки провести саме ідентифікацію клієнтів та не вимагає блокування карток фізичних осіб", - підкреслює регулятор.

У НБУ зауважили, що проходження ідентифікації вимагає від громадян витрати певного часу: "Проте це значний крок на шляху боротьби з шахрайством та відмиванням коштів. Будь ласка, поставтесь з порозумінням до цього процесу".

У липні 2015 року у відповідності до вимог закону Національний банк оновив Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Ним встановлена вимога до банків привести ідентифікацію своїх клієнтів до кінця 2015 року.

Ще восени 2014 року був прийнятий закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Він вимагає від банків регулярної ідентифікації клієнтів. Це міжнародна практика - банки мають знати своїх клієнтів, як фізичних, так і юридичних осіб. У першу чергу, це допомагає у боротьбі зі схемними операціями та відмиванням коштів.

Нагадаємо, комерційні банки почали блокувати банківські картки своїх клієнтів за "дивні" доходи, посилаючись на вимоги Національного банку. У фінустановах зазначають, що з червня 2015 року НБУ вимагає від них щорічно перевіряти дані клієнтів згідно з постановою №417 "Про затвердження положення про здійснення банками фінансового моніторингу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-