Навіщо забирати Укргазвидобування у Нафтогазу - аргумент від міністерства

Навіщо забирати Укргазвидобування у Нафтогазу - аргумент від міністерства

Укрінформ
Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує вивести ПАТ "Укргазвидобування" з управління НАК "Нафтогаз України" через побоювання втратити цей актив у разі програшу української сторони російському Газпрому у Стокгольмському арбітражі.

Про це йдеться у моделі реструктуризації НАК "Нафтогаз України", оприлюдненій на сайті Міненерговугілля. 

"Ще одним ключовим аргументом, чому ПАТ "Укргазвидобування" не повинно залишитися в управлінні/власності Нафтогазу, є відсутність чіткого розуміння розвитку ситуації з розглядом позову в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо перегляду контрактів із ВАТ "Газпром" на транзит газу", - йдеться у документі.

Як зазначили у Міненерговугілля, якщо рішення суду буде винесене не на користь НАКу  (зокрема, будуть присуджені багатомільярдні виплати), компанія ризикує втратою низки активів через відповідні позови кредиторів на забезпечення виконання рішення арбітражу.

"Йдеться насамперед про ПАТ "Укргазвидобування", яке не захищене чинним законодавством забороною приватизації. Відтак, стратегія міністерства полягає в тому, аби в будь-якому разі не допустити розвитку такого сценарію", - заявили в Міненерго.

Водночас, як підкреслюють у міністерстві, державні пакети деяких активів або їх частина (наприклад, ПАТ "Укргазвидобування") можуть бути продані приватним інвесторам для залучення інвестицій в галузь.

"Стратегія міністерства полягає в роздержавленні ключових активів, що лише покращуватиме інвестиційну привабливість країни та сприятиме збільшенню ліквідності ринку", - йдеться у документі.

Як відомо, "Нафтогаз" очікує рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Газпромом" за контрактом про закупівлю газу до осені 2016 року, а за транзитним контрактом - у грудні 2016 року. Загалом Україна сподівається відсудити майже 23 млрд дол.

Нагадаємо, раніше директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявляв, що у Стокгольмському суді Нафтогазу з Газпромом "позови з обох сторін вимірюються вже десятками мільярдів доларів. Але головне не це. Головне те, що ці звинувачення абсолютно безпідставні. Що ми й доводимо в рамках арбітражу".

"І той факт, що про це ви читаєте тільки зараз, і ніхто в Європі з цього приводу не переживав і не переживає, говорить про те, що Газпрому вже ніхто не вірить і в Європі", - додав ВІтренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-