Ще одна АЕС переходить з російського палива на американське

Ще одна АЕС переходить з російського палива на американське

Укрінформ
Один з енергоблоків Запорізької АЕС  навесні 2016 року замінить російські ТВЕЛи на ядерне паливо від американської компанії Westinghouse.

Про це Укрінформу повідомляє прес-служба ДП «НАЕК «Енергоатом».

«У рамках програми диверсифікації ядерного палива на АЕС України, розробленої ДП «НАЕК «Енергоатом», на Запорізьку АЕС була поставлена перша партія ядерного палива компанії Westinghouse. Завантаження тепловиділяючих збірок Westinghouse в активну зону енергоблока №5 заплановане на травень 2016 року», - йдеться у повідомленні.

В "Енергоатомі"  додали, що п'ятий енергоблок визначений на ЗАЕС як «пілотний», де будуть виконані роботи щодо впровадження і дослідної експлуатації нового типу палива. Надалі, якщо дозволять результати дослідної експлуатації, завантаження такого палива буде виконано на енергоблоках №3, №4, №1.

Крім того, в компанії підкреслили, що впровадження нового палива передбачає певні зміни систем реакторної установки. Одна з них - модифікація системи внутрішньореакторного контролю. Ця модифікація спрямована на забезпечення можливості експлуатаційного контролю тепловиділяючих збірок.

Тому паралельно з роботами щодо приймання палива на ЗАЕС проходила нарада з фахівцями компанії Westinghouse з модифікації системи внутрішньореакторного контролю.

Робота щодо впровадження нового палива ведеться і в інших напрямках. Так, нині на розгляді в Державній інспекції ядерного регулювання України перебуває технічне рішення про впровадження палива Westinghouse на ЗАЕС - лише після ухвалення цього рішення нове паливо завантажуватиметься в енергоблок. 

Нагадаємо, нині паливо компанії Westinghouse вже використовується на енергоблоці №3 Південно-Української АЕС. Також цьогоріч на нове паливо планується перевести енергоблок №2 ПУАЕС.

Як повідомлялося раніше, 2016 року в рамках політики диверсифікації планується, що 5 з 13 поставок ядерного палива будуть здійснені компанією Westinghouse. Уся решта палива - російського походження, виготовляється компанією ТВЕЛ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-