Проектувальник ядерного могильника в Чорнобилі погруз у боргах - France Info

Проектувальник ядерного могильника в Чорнобилі погруз у боргах - France Info

Укрінформ
Група французьких компаній Areva, яка на початку тисячоліття була національною гордістю та одним із символів індустріальної Франції, сьогодні, 16 років потому, повільно «вмирає» під тиском боргів (до 10 млрд євро), корупційних скандалів, бізнесових та технічних прорахунків.

Автор 52-хвилинного документального фільму-розслідування «Експонати» (Piеces а conviction) Паскаль Анрі, який відвідав Чорнобиль, Фінляндію, Намібію та Південну Африку, розповів про причини розвалу Areva. Показ фільму відбувся напередодні увечері на телеканалі France Info http://www.francetvinfo.fr/replay-magazine/france-3/pieces-a-conviction/pieces-a-conviction-du-mercredi-17-fevrier-2016_1308917.html

Фільм розповідає, що непомірні амбіції колишньої очільниці Areva Анн Ловержон спричинили наближення розвалу. На думку автора документального розслідування, низка її прорахунків та ризикованих ініціатив підштовхнула групу французьких компаній до фінансової прірви. Слідчі органи розслідують усі обставини розтрат, хабарів та розкрадань за час 10-річного правління одіозної бізнесвумен, а також діяльність чоловіка Анн Ловержон - Олів'є Фріка.

«Вона навіть переконала у своїх амбіціях колишнього президента Республіки Ніколя Саркозі. Знадобилося три роки, щоб зрозуміти її «мильну бульбашку». Ось чому її звільнили (в 2011 році)», - зазначив у фільмі депутат Шарль де Курсон.

Автор фільму спробував дати відповідь на запитання: Хто несе відповідальність? Як це сталося? Чому держава своєчасно не втрутилася у справи групи компаній? На його думку, все сталося передусім через відсутність технічної компетентності керівництва та особисті амбіції Ловержон. «Сьогодні Areva вмирає. У той час як ДК EDF передано 58 атомних реакторів від Areva, група компаній чекає на рекапіталізацію на суму 5 млрд євро. Це найбільший борг, сплачений за рахунок платників податків з моменту розпаду Credit Lyonnais, і це лише початок... Загалом супутні збитки оцінюються у 10 млрд євро», - стверджує автор. Крім того, за його словами, історія також погано закінчиться для 6 тисяч працівників, яких буде звільнено до 2017 року.

Першим великим фіаско Areva автор вважає прорахунки у проектуванні сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобилі. Французькі фахівці виявилися неспроможними виконати свої зобов'язання.

Проблеми тривали й після початку будівництва реактора нового покоління EPR у Фінляндії. Спочатку компанія занизила витрати і не прорахувала технічні труднощі, а згодом намагалася приховати свої помилки. «Коли працівники концерну виявили будівельні дефекти, їхні керівники наказали їм залити брак бетоном, щоб приховати дефекти, і завершити проект», - стверджує активіст Greenpeace Юха Аромаа (Juha Aromaa).

Згодом неприємні «сюрпризи» були виявлені на АЕС у Фламанвілі, де розташований реактор третього покоління EPR: АЕС не відповідає нормам безпеки.

Areva також придбала за 1,8 млрд євро компанію UraMin та її три родовища в Африці, непридатні для використання. Через цю оборудку компанія зазнала збитків у 2,5 млрд євро, які ретельно приховувалися від державного акціонера.

За увесь час правління колишня найвпливовіша жінка Франції (за рейтингом Forbes) «Атомна Анн» за допомогою ЗМІ лише посилювала свій образ політика та шукала слави. Автор зазначає, що держава й досі не має рішення для подолання кризи у групі компаній Areva.

Нагадаємо, Areva залишається єдиною в світі групою компаній, яка володіє повним ядерним циклом: від самостійного видобутку урану і збагачення ядерного палива до виготовлення реакторів та утилізації ядерних відходів. До кризи її річний обіг становив 10 млрд євро, а чистий прибуток - близько 1 млрд євро. Areva досі контролює 30% світового ринку виробництва й обслуговування ядерних реакторів та 80% ринку регенерації ядерного палива.

Фото: renewablesinternational.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-