У Польщі заявили, що Росія переоцінила себе у «перевізній» суперечці з нею

У Польщі заявили, що Росія переоцінила себе у «перевізній» суперечці з нею

Ексклюзив
Укрінформ
Росія прорахувалася у вимогах до вантажоперевезень для польської сторони і не врахувала можливості блокади в Україні.

Про це в коментарі Укрінформу зазначив колишній міністр економіки Польщі, голова Польсько-української господарчої палати Яцек Пєхота.

“Думаю, російська сторона переоцінила власні можливості у переговорах з Варшавою. Ситуація з Україною довела російській стороні, що вона не примусить Варшаву погодитися на її пропозицію щодо вантажоперевезень і не може розраховувати на обхід Польщі через територію України”, - зазначив Пєхота.

За його словами, в умовах блокади для російських вантважоперевізників через територію Польщі та України Росія змушена буде шукати компроміс. “У цій ситуації не виключена навіть тристороння польсько-російсько-українська угода”, - зауважив екс-міністр економіки Польщі.

У понеділок заступник міністра інфраструктури Польщі Єжи Шміт повідомив, що Москва наразі не декларує готовність змінити умови для проїзду польських вантажоперевізників по території РФ.

Нагадаємо, до опівночі 15 лютого польські вантажоперевізники можуть без штрафів їздити по території Росії, а росіяни, відповідно, по території Польщі. Відзавтра польські водії хур можуть заплатити в Росії штраф у розмірі близько мільйона рублів. Це стало наслідком провалу переговорів між польською і російською сторонами щодо квоти на вантажоперевезення для поляків через територію РФ на 2016 рік.

На початку місяця в Міністерстві інфраструктури Польщі на рівні експертів, а згодом і заступників відповідних міністерств, кілька днів безрезультатно тривали переговори щодо встановлення на 2016 рік квот на вантажоперевезення для поляків по території Росії.

У грудні Москва видала додаткові розпорядження до міжурядової угоди між Польщею і Росією з 1996 року, яка визначає умови автомобільних вантажоперевезень між обома країнами. Зокрема, російська сторона змінила положення щодо перевезення в інтересах третіх сторін, тобто наклала обмеження на перевезення товарів, які виробляються в Польщі закордонними фірмами. У Польщі не погодилися з обмеженнями, наголошуючи, що таким чином у Росії хочуть витіснити 70% польських вантажоперевізників. У свою чергу, росіяни наголошували, що поляки ведуть переговори у формі ультиматумів і свідомо затягують переговори.

Побоюючись штрафів на території Польщі російські водії хур почали оминати територію РП через Україну. Однак в Україні, починаючи від Закарпатської області і розповсюджуючись далі на всі прикордонні області заходу України, на минулому тижні розпочалося громадянське блокування транзиту російських товарів через українську територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-