У Мінфіні розповіли, де лежать невикористані

У Мінфіні розповіли, де лежать невикористані "кіотські мільйони"

Укрінформ
Близько 100 млн євро "кіотських" коштів, більша частина з яких досі залишається невикористаною, з моменту їх отримання зберігалися в "Укрексімбанку".

Про це на засіданні підкомітету ВР з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування заявив заступник директора департаменту фінансів промисловості Мінфіну Анатолій Данилишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На 9 лютого залишок невикористаних коштів (кіотських - ред.) становить 2 мільярди 381,6 мільйона гривень, причому залишок у євро становить 32 мільйони євро і залишок у гривні 1 мільярд 448,3 мільйона гривень", - сказав він.

Данилишин додав, що кошти у євро, згідно з підписаною свого часу угодою, знаходяться в "Укрексімбанку", а конвертовані у гривню кошті - на Єдиному казначейському рахунку.

Відповідаючи на уточнюючі запитання учасників засідання, він повідомив, що всі кошти з моменту їх отримання знаходилися в "Укрексімбанку" під конкретний план заходів. Данилишин зауважив, що йому важко сказати чи використовувалися вони банком на власний розсуд: "Вони зберігалися. Це була умова японської сторони, щоб зберігати їх у євро".

Голова підкомітету народний депутат Юрій Дерев'янко у свою чергу нагадав, що за Кіотським протоколом Україною була отримана сума близько €100 млн, з яких €5 млн вже було повернуто японській стороні. А €15 млн будуть спрямовані на реконструкцію вагонів Метрополітену. Доля решти близько €80 млн залишається невирішеною.

"Ризик повернення цих коштів є дуже великим. Сьогодні ми маємо 10 лютого. Якщо ці кошти не будуть використані до 29 лютого, вони мають бути повернуті", - підкреслив депутат.

У цьому контексті він звернув увагу правоохоронних органів на цей факт і нагадав їм про необхідність через певний період часу дати чітку відповідь, "чому, хто і з яких мотивів вирішив не використовувати ці кошти, затягуючи час і, можливо, використовуючи їх в інших цілях".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-