Нацбанк: Інфляція прогнозовано уповільнюється

Нацбанк: Інфляція прогнозовано уповільнюється

Укрінформ
У січні 2016 року споживча інфляція становила 0,9% порівняно з груднем 2015 року. У річному вимірі вона уповільнилася до 40,3% порівняно з 43,3% у попередньому місяці.

Про це повідомляє Національний банк України з посиланням на Державну службу статистики. 

"У січні 2016 року споживча інфляція становила 0,9% порівняно з груднем 2015 року. У річному вимірі вона сповільнилася до 40,3% порівняно з 43,3% на місяць раніше", - йдеться у повідомленні.

Опубліковані Держслужбою статистики дані були близькими до оцінок НБУ (1,1% у січні до попереднього місяця). Розвиток інфляційних процесів у січні значною мірою відповідав прогнозованій Національним банком траєкторії уповільнення споживчої інфляції до 12% на кінець 2016 року.

Основне відхилення від очікуваних значень спостерігалося за показником базової інфляції, зазначають у НБУ. 

"У січні рівень базової інфляції не змінився порівняно з груднем 2015 року, тоді як Національний банк очікував його зростання на 0,7%", - сказано в повідомленні.

Таку різницю в Нацбанку пояснюють більшим, ніж очікувалося, зниженням цін на одяг та взуття - на 4,4% порівняно з груднем. Це компенсувало очікуване помірне підвищення цін на інші складові базової інфляції, які переважно імпортуються, через посилення волатильності обмінного курсу гривні. Зокрема, йдеться про ціни на побутову техніку, фармацевтичну продукцію, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для оброблення інформації. Як наслідок, уповільнення базової інфляції в річному вимірі (до 31,3%) відбувається дещо швидше, ніж прогнозувалося, вважають аналітики Нацбанку.

Рівень небазової інфляції у січні (1,8%) був близьким до оцінок Національного банку.

"Цей рівень був забезпечений подорожчанням сирих продуктів харчування (на 3,5% порівняно з груднем). Очікувано продовжували зростати ціни на молоко та молочні продукти через зниження поголів'я великої рогатої худоби та підвищення попиту на тлі розширення експортних можливостей. Сезонно дорожчали яйця та овочі. Також прогнозовано збільшилися ціни на імпортовані фрукти та овочі, у тому числі через курсовий чинник", - зауважують у НБУ. 

Очікуваним було і зниження цін на паливо на внутрішньому ринку (на 1,3% до попереднього місяця) на тлі подальшого здешевленням нафти на світових ринках, а також регулятивних ініціатив уряду.

Ціни та тарифи, що регулюються адміністративно, як і очікувалося, у січні майже не змінилися (зросли на 0,1% порівняно з груднем). Зокрема, продовжилося падіння цін на тютюнові вироби (на 3,4%) завдяки зниженню цін окремими виробниками. Водночас зростали адміністративно регульовані ціни на інші товари та послуги, у тому числі на алкогольні напої та хліб, а також окремі житлово-комунальні послуги.

Довідка. Показник базової інфляції відрізняється від показника загальної інфляції тим, що відображає зміну цін без урахування товарів та послуг, коливання цін на які суттєво залежать від чинників, що лежать поза межами впливу монетарної політики. До таких товарів належать, зокрема, окремі сирі продукти (овочі, фрукти, яйця тощо), паливо, а також товари та послуги, ціни на які регулюються адміністративно. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-