Енергоміст до Криму будує кредитний шахрай - Ъ

Енергоміст до Криму будує кредитний шахрай - Ъ

Укрінформ
Глава «Ленэлектромонтажа» Олександр Мураткін, що виступає підрядником будівництва енергомоста з Кубані до Криму, може стати фігурантом кримінальної справи про велике кредитне шахрайство.

Про це повідомляє «Комерсантъ».

На вимогу прокуратури Москви поліція проводить дослідчу перевірку обставин отримання кредиту в «Промсвязьбанке» групою компаній «Сетьстройсервис», що належала Мураткіну.

«Сетьстройсервис» ще восени 2013 року звернулася до «Промсвязьбанка» за кредитною лінією на будівництво гідроелектростанції на річці Мтквари в Грузії та високовольтної ЛЕП від ТЕЦ-2 у Володимирській області.

З жовтня 2013-го по червень 2014 року «Промсвязьбанк», що отримав в якості забезпечення частки Олександра Мураткіна в його компаніях, перерахував «Сетьстройсервису» 1,427 мільярда рублів. Пізніше з'ясувалося, що замовлення на будівництво ЛЕП у Володимирській області компанія отримала, проте в ході реалізації проекту його кошторис значно виріс, що не влаштувало замовника. Було оголошено новий конкурс, який «Сетьстройсервис» програла.

З ТОВ «Мтквари ГЭС» Мураткин навіть не став укладати договір на виконання робіт, а отримані на закупівлю устаткування кошти переказав у компанію «Нефтепромэкология», що належить його приятелю Андрію Денисюку.

Потім Мураткін продав Денисюку всю групу компаній «Сетьстройсервис», яка на той момент заборгувала банку трохи більше 966 мільйонів рублів. Кредит так і не повернули, а «Сетьстройсервис» оголосила про банкрутство.

Юристи банку угледіли в діях Мураткіна і Денисюка ознаки шахрайства і подали відповідну заяву в УВС Центрального адміністративного округу (ЦАО) Москви. Мураткін підозри у шахрайстві з кредитом категорично відкидає.

У схожій ситуації опинився і Газпромбанк, що надав «Сетьстройсервису» кредити приблизно в той же час і під ті ж самі проекти, що і «Промсвязьбанк». УВС Південно-Західного адміністративного округу Москви порушило з цього приводу кримінальну справу про «шахрайство в особливо великому розмірі».

Будівництво енергомосту в окупований Крим було прискорене після проведення енергетичної блокади восени 2015 року. Повністю запустити енергоміст обіцяли у травні 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-