Новий

Новий "Шовковий шлях" повноцінно запрацює з березня – Пивоварський

Укрінформ
Потяг в обхід Російської Федерації за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай почне курсувати в постійному режимі вже з березня 2016 року.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У районі 20 числа (лютого. - ред.) в Баку буде підписано вже фінальний протокол, який врегулює всі технічні проблеми, всі вузькі місця. Ми можемо сказати, що з березня даний потяг може вийти в звичайний бізнес-режим", - сказав Пивоварський.

У свою чергу міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко повідомив парламенту про збільшення в структурі аграрного експорту за підсумками року частки країн Азії до 45%.

"Можу сказати, що географія експорту суттєво змінилась, і є суттєва переорієнтація на країни Азії, частка яких складала 45% від загального обсягу експорту. Маємо збереження позицій при торгівлі з країнами ЄС - частка на рівні 28%, та країнами Африки - на рівні 13,6%. Натомість частка країн СНД зменшилась до 10%», - сказав урядовець.

Альтернативний шлях експорту товарів з України до країн Азії в обхід Росії – новий "Шовковий шлях" – презентували у морському порту Іллічівська 15 січня. Для відпрацювання цього маршруту був відправлений тестовий потяг за напрямом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай. Через погодні умови та людський фактор потяг прибув на місце призначення через 15 днів замість 11 запланованих.

14 січня Азербайджан, Казахстан, Грузія і Україна підписали протокол про встановлення конкурентоспроможних пільгових тарифів на вантажоперевезення Транскаспійським міжнародним транспортним маршрутом. Документ передбачає проведення комплексних заходів щодо спрощення руху потягів за маршрутом і збільшення вантажообігу.

На початку 2016 року Міністерство економічного розвитку України заявило про повне припинення транзиту українських товарів через територію Росії у зв’язку з набуттям чинності указу російського президента Володимира Путіна. Цей указ регламентує транзитні вантажні перевезення російською територією товарів з України у Казахстан після припинення роботи зони вільної торгівлі між Україною і Росією.

Київ назвав цей крок "непрозорим, невиправданим і таким, що має дискримінаційний характер", і запровадив дзеркальні санкції – перехід на стягнення мит з російських товарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-