Яценюк: Росія порушила базові принципи світової глобальної торгівлі

Яценюк: Росія порушила базові принципи світової глобальної торгівлі

Укрінформ
Мінекономрозвитку і Торговий представник України розпочали процеси щодо розгляду торговельних суперечок із Росією у Світовій організації торгівлі.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу, 20 січня.

«Міністерство економічного розвитку й торгівлі і Торговий представник України отримали відповідне доручення і розпочали процеси щодо розгляду торговельних суперечок у Світовій організації торгівлі. Щиро сподіваюся, що наші європейські партнери, з якими у нас підписана Угода про зону вільної торгівлі, так само разом, спільно з Україною будуть боротися за економічні інтереси України і Європейського Союзу проти неадекватної російської економічної агресії», - зазначив він.

За словами Прем'єра, Росія «порушила один із базових принципів світової глобальної торгівлі»: «Фактично вони зупинили нам транзит».

Потяг маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан, підкреслив глава уряду, - це перший етап до того, «щоб обійти Росію і сформувати альтернативні шляхи постачання українських товарів».

«На першому етапі це дорожче, ніж постачання по класичному шляху, який був раніше. Але у тому випадку, якщо ми завантажимо цей потяг і далі будемо підвищувати обсяги перевезень, ми отримаємо ту саму собівартість перевезення, що мали до введення транзитного ембарго Російською Федерацією», - додав Яценюк.

Він також наголосив, що уряд України вдячний білоруським партнерам «за те, що нам вдається транзитувати українські товари через територію Білорусі».

«Ми напрацювали меню, яке дасть можливість і Україні, і Європейському Союзу, з одного боку, збільшити двосторонню економічну співпрацю і торговельний оборот, а з іншого -  дасть можливість Україні додатково отримати ринки, які би скомпенсували суттєві втрати через російську економічну агресію. Ми сподіваємось на підтримку наших європейських партнерів», - наголосив Прем'єр.

Глава уряду зазначив, що українська сторона вже провела низку технічних консультацій з цього питання з європейськими партнерами.

Яценюк також сказав, що Російська Федерація «порушувала, порушує і буде порушувати всі міжнародні договори, починаючи з великого договору з Україною і закінчуючи всіма економічними угодами, які були підписані як в багатосторонньому, так і двосторонньому форматі». Він заявив, що Україна позивається проти Росії в судах за незаконну анексію Криму, за військову агресію і «за порушення базових правил і принципів економічного співіснування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-