В Чехії розгорівся скандал через «український» мед

В Чехії розгорівся скандал через «український» мед

Укрінформ
У продукті фірми, яка видавала куплений за кордоном мед за товар власного виробництва знайшли домішки антибіотиків. 

Президент країни Мілош Земан в інтерв’ю Blesk.cz закликав припинити постачання меду з України: «Наскільки мені відомо, мед привезли з України і додали до чеського. Першим кроком наразі мала б стати заборона імпорту меду з України. Другим – ретельніший контроль за якістю меду», передає Радіо Свобода.

У Чеській спілці бджолярів виданню повідомили, що результатів експертизи, яка доводить, що сумнівний мед походить саме з українських теренів, наразі немає.

Проте чеський постачальник сумнівного меду стверджує, що проблема виникла через товар саме із України. Як заявив директор компанії Včelpo Панайотіс Маргарітопулос, в Чехії було надто мало меду, щоб задовольнити попит на місцевому ринку, тому виникла потреба імпортувати його з ЄС та країн за його межами. Через це мед з антибіотиками змішували з чеським.

«Український мед домішували до чеського і декларували чеським. Нам гарантували, що якість меду з України відповідає вимогам Чеської Республіки» – заявив Маргарітопулос.

Разом тим, як помітили чеські журналісти, спершу ця компанія заявляла, що продає лише чеський мед.

Під час інспекції меду в Чехії у листопаді 2015 року виявили шкідливі речовини. Антибіотики, заборонені в сільському господарстві Євросоюзу, знайшли в продукції компанії Včelpo, яка належить Чеській спілці бджолярів.

Довідково: згідно з розподілом повноважень у чеській владі, президент Мілош Земан не визначає економічну політику, а його голос із цього приводу є дорадчим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-