Польща просить Єврокомісію допомогти Україні боротися із чумою свиней

Польща просить Єврокомісію допомогти Україні боротися із чумою свиней

Ексклюзив
Укрінформ
Польща звернулася до Єврокомісії із проханням про надання Україні фінансової допомоги для боротьби з африканською чумою свиней (АЧС). Варшава також готова забезпечити контроль за недопущенням АЧС на територію ЄС.

Про це йдеться у листі радника міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Даріуша Мамінського у відповідь на інформаційний запит власного кореспондента Укрінформу в РП.

“Міністр сільського господарства і розвитку села Польщі пан Кшиштоф Юргель письмово звернувся із проханням до Комісара ЄС з питань охорони здоров’я та продовольчої безпеки Вітяніса Андрюкайтіса, аби Єврокомісія запропонувала українській стороні негайну фінансову допомогу з метою моніторингу,боротьби та контролю за АЧС на території України, а також захисту кордону ЄС-Україна від перенесення вірусу АЧС”, - зазначив Мамінський.

Він уточнив, що у відповідності до розпорядження Європарламенту і Ради ЄС № 652/2014 від 15 травня 2014 року ЄС може надавати країнам Спільноти, третім країнам та міжнародним організаціям фінансову допомогу в разі безпосередньої загрози безпеці ЄС у сфері охорони здоров’я в результаті появи на території третьої країни деяких хвороб у тварин, зокрема АЧС.

За словами Мамінського, Єврокомісія поки що не відповіла, чи надасть допомогу, про яку просить Польща, в якій формі і на яку суму може буде надана фінансова підтримка для України.

Радник міністра також зауважив, що Юргель задекларував готовність надати Єврокомісії необхідну допомогу щодо “підготовки і реалізації дій для захисту території Польщі і Євросоюзу від потрапляння АЧС із території України”.

Як пояснив Мамінський, ця допомога мала б полягати в “посиленні моніторингу у напрямі виявлення АЧС на території України, а також інтенсифікації адміністративних дій, спрямованих на протидію й обмеження поширення цієї хвороби”.

Радник міністра також повідомив, що польські служби, зокрема на кордоні Україна-ЄС, здійснюють посилені заходи щодо мінімізації ризику перенесення АЧС на територію Польщі і Євросоюзу.

За даними державної ветеринарної та фітосанітарної служби, упродовж 2015 року в Україні зафіксовано понад 40 випадків захворювання на АЧС у дев’яти областях України - переважно в центрі та півдні країни. Найбільше випадків виявлено у Чернігівській, Полтавській, Київській та Сумській областях.

У Польщі періодично виявляють вірус АЧС у диких кабанів у Підляському воєводстві на північному сході країни, поблизу кордону із Білоруссю.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-