Гонтарева: В гарантії Ощадбанком виплати 100% суми вкладу немає сенсу

Гонтарева: В гарантії Ощадбанком виплати 100% суми вкладу немає сенсу

Укрінформ
Голова правління Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що входження в капітал Ощадбанку ЄБРР або IFC і держгарантія на виплату 100% суми вкладів несумісні.

Про це в інтерв'ю заявила голова НБУ.

На її думку, державний Ощадбанк має бути членом Фонду гарантування, сплачувати внески і працювати в рівних конкурентних умовах.

"Спробуйте знайти розвинуту країну, в якій би один банк не був учасником Фонду гарантування, але його депозити були б під 100% гарантією держави. Ви такого просто ніде не знайдете. А знаєте чому? У цій гарантії немає сенсу. Очевидно ж, що державні системні банки будуть докапіталізовані державою і ніколи не підуть в банкрутство. Я хочу це підкреслити, щоб ніхто навіть не сумнівався", - сказала голова НБУ.

"Ми йдемо в Європу? Якщо так, то давайте переймати кращі світові практики, а не сходити з європейського шляху, як тільки по-європейськи треба робити щось самому", - наголосила вона.

Голова НБУ переконана, що Ощадбанк має бути членом Фонду гарантування, сплачувати внески і працювати в рівних конкурентних умовах. "Можна сказати, що банку з акціонером пощастило, тому що такий акціонер як держава дуже легко дає йому капітал. Минулого року Ощадний банк докапіталізували на 12,5 млрд грн. Хто ще може так легко отримати гроші? Ви ж розумієте, що входження в капітал Ощадбанку ЄБРР або IFC і держгарантія на виплату 100% суми вкладів несумісні. Державні системні банки - це оплот банківської системи нашої країни. І у нас має бути хороша стратегія виходу й інтеграції в європейський ринок. Але вся ця програма розвитку державних банків розрахована до 2020 року, тому це взагалі не питання сьогодення", - сказала Гонтарева.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів планує позбавити державний Ощадбанк державної гарантії по вкладах громадян, знизивши його з "безлімітного" рівня до 200 тис. грн, які виплачує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

У свою чергу керівник Ощадбанку Андрій Пишний спростував цю інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-