Нові транзитні тарифи: Нафтогаз готовий говорити з Газпромом

Нові транзитні тарифи: Нафтогаз готовий говорити з Газпромом

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 29 грудня підвищила тарифи на транспортування газу. У цьому зв'язку НАК "Нафтогаз України" запропонував "Газпрому" провести переговори.

Як пояснили у прес-службі НАК, якщо раніше вартість послуг з транспортування природного газу, що проходить транзитом територією України, не підпадала під державне регулювання та визначалася лише двостороннім контрактом між двома господарюючими суб'єктами - НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром», - то віднині відповідні тарифи визначаються НКРЕКП.

Таких повноважень комісія набула відповідно до ухваленого навесні закону «Про ринок природного газу», який впровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу, що передбачають принципово інші підходи до встановлення тарифів на транспортування. Зокрема, замість переговорної процедури та визначення вартості транзиту залежно від обсягів та відстані, на яку протранспортовано газ, нові тарифи мають, по-перше, відображати узгоджені регулятором витрати оператора ГТС, по-друге - застосовуватися до заброньованих потужностей ("качай або плати"); а по-третє - визначатися для всіх точок входу та виходу з національної ГТС, тобто з застосуванням однакових підходів для транзиту газу та його внутрішнього транспорту.

"Рішення НКРЕКП є обов’язковим для виконання після його офіційної публікації. Водночас Нафтогаз, як відповідальний партнер, запропонував Газпрому провести переговори з цього приводу", - наголосили у компанії.

У цьому зв'язку голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв наголосив: "Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом. Перехід до загальноприйнятої у Європі практики ціноутворення за транзит сприятиме подальшій інтеграції нашої газотранспортної інфраструктури до європейської енергосистеми та зміцненню надійності постачання газу до країн ЄС".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-