Нафта може обвалитися до $16 за барель - Royal Bank of Scotland

Нафта може обвалитися до $16 за барель - Royal Bank of Scotland

Укрінформ
Світові ціни на нафту можуть опуститися до 16 доларів за барель вже у першій половині 2016 року.

Такий прогноз дав в огляді "16 у 16-му" головний економіст Royal Bank of Scotland Ендрю Робертс, повідомляє РБК.

"Ми рухаємося до короткострокової мети $26 за барель і, як тільки вона буде досягнута, до $16 за барель. За нашими прогнозами, це має відбутися в 2016 році, але зростає ризик того, що це трапиться вже у першому кварталі, через те, що глобальний попит на нафту, як вважає Міжнародне енергетичне агентство, різко скоротиться, а нафтосховища вже переповнені", - вважає експерт.

Він радить не забувати і про менш очевидні причини низьких цін на нафту.

"У світі стрімко розвиваються нові технології, наприклад, електромобілі можуть здобути популярність вже наступного року, а нафта належить старому світу", - зазначив Робертс.

Він наголосив, що дебати навіть серед великих автовиробників начебто Hyundai, Mercedes і Toyota йдуть зараз не стільки про те, чи потрібно використовувати альтернативу нафті, скільки про те, що краще - двигуни на водневому паливі чи електродвигуни, зазначає він.

Крім того, Робертс закликає не забувати про швидке зростання популярності використання сонячної енергії - чистої, безмежної, аж до теплової смерті Всесвіту, і дешевої" (з 2007 року подешевшала на 87%).

В цілому, прогнозує Робертс, 2016 рік буде для світової економіки більш складним, ніж попередній. Ряд чинників, які чинили тиск на економіку в 2015 році - високий рівень закредитованості, скорочення торгівлі, посилення грошово-кредитної політики ФРС, скорочення глобального зростання кредитування тощо - настного року тільки посилять свій вплив, упевнений він.

Станом на ранок 24 грудня, європейська нафта Brent на біржі ICE в Лондоні торгується з 37,65 долара за барель, американська WTI коштує 37,69 долара за барель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-