Росія

Росія "евакуювала" "вишки Бойка", щоб не відсудив "Нафтогаз" - ЗМІ

Укрінформ
"Евакуація" Росією під військовим конвоєм двох бурових установок компанії "Чорноморнафтогаз" (так званих вишок Бойка) могла бути викликана загрозою їх арешту за позовом "Нафтогазу України".

Про це пише Коммерсантъ.

Глава компанії Ігор Шабанов пояснює це раптове перебазування і військовий ескорт тим, що бурові розташовувались «у нейтральних водах з невизначеним міжнародним статусом» (як відомо, Україна відносить Одеське та Безіменне родовища до своєї виключної економічної зони). Терміновість операції топ-менеджер пояснив «підвищеною терористичною загрозою», при цьому не уточнюючи, в чому вона полягає.

Бурові установки «Чорноморнафтогазу» були переміщені з Одеського шельфового родовища в територіальні води Росії у супроводі катерів ФСБ і ракетного катера Чорноморського флоту. Компанія повідомила, що операцію провели у зв'язку зі «складною міжнародною обстановкою і ризиками втрати життєво важливих активів», а вказівку евакуювати платформи віддав голова окупованої адміністрації Криму Сергій Аксьонов.

Нагадаємо, в 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожна. Платформи були придбані за рахунок кредиту, який «Нафтогаз» виділив своїй дочірній компанії «Чорноморнафтогаз».

Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що в 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн. Тоді посаду міністра енергетики обіймав Юрій Бойко і за його прізвищем платформи охрестили "вишками Бойка".

У 2014 році Росія привласнила обидві вишки після анексії Криму. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке знаходиться набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-