Порошенко: Рада має розблокувати приватизацію

Порошенко: Рада має розблокувати приватизацію

Укрінформ
Парламент повинен розблокувати питання приватизації державних підприємств, заявив Президент Петро Порошенко, відкриваючи обговорення питання приватизації на засіданні Національної ради реформ.

Про це повідомляє прес-служба Президента.

Глава держави зазначив, що парламенту слід визначитися не лише щодо переліку компаній, але й щодо способу приватизації. "Я наголошував і наголошую: наявність у держави великої кількості державних підприємств є фактором, який збільшує ризик корупції, фактором, де держава ніколи не була ефективним власником. Наголошую на тому, що держава не повинна займатися бізнесом. Держава повинна збирати податки і ефективно управляти бюджетом, забезпечуючи найбільш ефективне використання коштів платників податків", – заявив Порошенко.

Говорячи про необхідність скорочення кількості держкомпаній, Президент зазначив, що більшість із майже 1800 працюючих підприємств внаслідок неефективного менеджменту приносять державі виключно збитки. Вони позбавлені можливості отримання інвестицій, кредитів, позбавлені можливості модернізувати основні засоби, а це означає, що вони є неконкурентноздатними, мають перестати бути гирями на ногах держави, на ногах платників податків.

Порошенко підкреслив, що в економічно-розвинених країнах, які входять до Організації економічного співробітництва та розвитку, держава володіє десятками, а не тисячами компаній. "Ми маємо перейти до цих показників цивілізованих країн світу", – наголосив він, додавши, що критерії того, які підприємства лишати у державній власності, мають бути чітко визначені.

"Надалі все у нас має приватизовуватися виключно у відповідності з найкращими світовими стандартами та практиками, під пильним наглядом громадськості", – заявив Президент.

Особливо Порошенко наголосив, що вважає неприйнятним, коли державні підприємства є годівницями політичних партій, та підкреслив, що управління об’єктами державної власності має бути деполітизовано: "Жодна політична сила не повинна мати квоти на призначення того чи іншого менеджменту. Ми маємо виходити виключно з професійності менеджерів підприємств".

"Саме за таких умов – якісне корпоративне управління, відсутність політичного втручання, розмежування функцій уряду як акціонера і регулятора, та обмеження присутності держави в економіці – держкомпанії зможуть працювати ефективно і приносити користь громадянам і державі", – наголосив він.

Глава держави висловив думку, що захистити держкомпанії від політичного втручання можна шляхом переходу до холдингової моделі управління. Він запропонував обговорити цю пропозицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-