Абромавичус: Україна готова платити ринкові зарплати державним топ-менеджерам

Абромавичус: Україна готова платити ринкові зарплати державним топ-менеджерам

Укрінформ
Україна відтепер може залучити до управління державними підприємствами керівників найвищого класу з приватного сектору на ринкових умовах, оскільки за нової системи загальний розмір річної винагороди керівників держпідприємств буде наближений до ринкового рівня в приватному секторі України.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, повідомляє Урядовий портал.

«Держава як акціонер готова платити ринкові зарплати топ-менеджерам, але вони повинні будуть їх заробити. Вигідніше платити ринкові зарплати топ-менеджерам, аніж мати держкомпанії, де керівники отримують низьку зарплату, але працюють на інтереси олігархів або політиків. Ми бачимо позитивні зміни в держкомпаніях, куди прийшли фахівці з приватного сектору. Сподіваюсь, що тепер кадровими конкурсами в держкомпаніях зацікавляться менеджери з приватного сектору», - зазначив міністр.

Компанії поділяються на 5 груп, залежно від розміру чистого доходу, активів, кількості співробітників. Максимальна загальна річна винагорода керівників залежатиме від того, в яку із 5 груп потрапляють їхні компанії.

У рамках нової системи оклад керівника становитиме 25% від загальної річної винагороди, а премія (квартальна + річна) - до 75% від загальної річної винагороди. При цьому органи управління матимуть змогу встановлювати чіткі цілі та показники, від виконання яких залежатиме виплата преміальної частини, що дасть змогу оцінити і мотивувати керівника.

Стара система оплати праці керівників не відповідала ринковим умовам, ані за розміром зарплат, ані за можливостями мотивації ефективної роботи керівників.

Ухвалені зміни стосуються безпосередньо унітарних державних підприємств, а також слугуватимуть орієнтиром для встановлення винагороди керівникам державних акціонерних компаній.

На першому етапі в унітарних державних компаніях заробітну плату керівникам буде встановлювати профільне міністерство (орган управління), але після внесення змін до законодавства, ця функція має бути передана до наглядових рад.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав постанову Кабінету Міністрів №859 «Про умови і розмір оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств», яка впроваджує нову систему оплати праці керівників держпідприємств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-