Яценюк: За опалювальний сезон збережемо на газі $2 мільярди

Яценюк: За опалювальний сезон збережемо на газі $2 мільярди

Укрінформ
Україна  скоротила споживання газу на 25%, і цим самим економить 11 мільйонів доларів щодня.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в ефірі програми «10 хвилин із Прем`єр-міністром», яку щонеділі транслює ряд українських телеканалів.

«Протягом опалювального сезону Україна додатково збереже 2 мільярди американських доларів, які раніше ми платили російському «Газпрому», на що Росія купувала танки і постачала зброю й своїх бойовиків у військовій агресії проти України», - сказав Яценюк.

Він нагадав про те, що тривали дискусії, нібито урядова енергетична реформа не «буде мати жодного результату, і що газу в наших сховищах не вистачить, щоб пережити цю зиму».

«В результаті кожного дня ми з вами споживаємо на 25% газу менше, ніж в минулому році. На 11 мільйонів доларів менше кожного дня ми платимо за газ», - підкреслив прем'єр.

«Нас лякали тим, що ми не пройдемо зиму і замерзнемо, тому що Росія відключить газ, а іншого джерела постачання у нас немає. Вже не кажучи про ціну газу, яка була 500 доларів за тисячу кубічних метрів. Зараз ми позбавилися від російського газового диктату», - наголосив Яценюк.

Він підкреслив, що зараз Україна купує газ у європейських компаній за ціною вдвічі меншою - в середньому 250 доларів за тисячу кубометрів.

«Ми наповнили наші газові сховища. Ми погасили борги. І ми подали на Росію в суд за несправедливий газовий контракт і за несправедливий контракт по транзиту природного газу територією України», - сказав глава уряду.

«Нас лякали тим, що через реформу енергетичного сектору і запровадження ринкових і збалансованих тарифів у людей не буде тепла в хаті і не буде можливості заплатити по цих тарифах. Ми запровадили програму енергетичних субсидій, в яку мало хто вірив, але яка стала реальністю», - наголосив він.

За словами Яценюка, уже 5 мільйонів українських сімей, а це майже 15 мільйонів громадян, отримують пряму допомогу від держави «на те, щоб заплатити за ринкові і зважені тарифи, якщо цього потребує українська сім'я».

«А той, хто заробляє багато, той, хто має великі будинки, той, хто має високі статки, повинен навчитися економити і платити самостійно, а не за рахунок бідної людини», - резюмував Яценюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-