За час війни Україна втратила 20% економічного потенціалу - Горбулін

За час війни Україна втратила 20% економічного потенціалу - Горбулін

Укрінформ
Збитки України від втрати АР Крим внаслідок анексії Росією оцінюється приблизно у 1,2 трильйона гривень.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, презентуючи монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлену науковцями Інституту.

"Думка про те, що в Криму ми втратили лише рекреаційний потенціал - не більше, ніж міф. У тих же цінах 2014 року збитки від анексії Криму перевищили 1 трлн 200 млрд грн", - заявив він.

Академік НАН України, зокрема, вказав на те, що у Криму залишилися великі промислові підприємства, значна частка виноробної галузі, риболовецького флоту, великих втрати зазнали банківська та наукова сфера, оборонно-промисловий комплекс.

За словами Горбуліна, треба визнати, що тимчасова втрата Донбасу і Криму пов'язана з величезними втратами для України.

"В цілому, за час неоголошеної війни Україна втратила близько 20% економічного потенціалу", - сказав він.

"Виробництво промислової продукції у Донецькій та Луганські областях скоротилося, зупинившись на рівні 20-25% порівняно з 2013 роком. Тільки енергетичний комплекс України, традиційно зав'язаний на вугіллі з Донбасу, втратив половину шахт. На підконтрольній Україні території із 150 шахт працюють лише 24. Постраждала транспортна інфраструктура, і це не лише аеропорти Донецька і Луганська, а розрив логістиних зв'язків на 1700 км, руйнування автомобільних та залізних доріг. Приблизні збитки - майже 5 млрд грн", - заявив він.

Збройна агресія РФ проти України також спричинила безпрецеденті соціальні наслідки "і цей тягар повністю ліг на плечі українського народу".

Крім того, дуже болючою стала втрата контролю над понад 400 км ділянки державного кордону з РФ, "через який сьогодні на окуповані території з Росії йдуть основні потоки експорту і бойовиків, і зброї - йдуть кожен день і ніч", наголосив науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-