Кримчани не отримають російської електрики раніше 2020-го - експерти

Кримчани не отримають російської електрики раніше 2020-го - експерти

Укрінформ
Російська влада, яка робить гучні заяви про поновлення постачання електроенергії на окупований півострів через Керченську протоку, своїми обіцянками вводить кримчан в оману.

Висновок про це міститься у доповіді, яку у розпорядження  Укрінформу надала партнерська організація – київський Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень Борисфен Інтел.

«Останні кризові події навколо постачання до Криму електроенергії з материкової України виявили повну безпорадність російської влади та її ставлеників у Криму у вирішенні базових потреб населення півострова. Обіцянка щодо приєднання Криму наприкінці поточного року до російської електромережі є черговим блефом Кремля, адже навіть за оптимістичного сценарію така мережа зможе запрацювати не раніше 2017 року», - йдеться у документі.

Експерти зазначають, що російська сторона бреше, коли заявляє про намір найближчим часом прокласти  по дну Чорного моря спеціальний потужний кабель, який мав би забезпечити електрикою окупований  півострів.

«За офіційними даними сайту Міністерства енергетики Російської Федерації, цей кабель, у найкращому випадку, прокладуть через Керченську протоку до кінця літа наступного року. А змонтувати розподільчу мережу від нього (якщо все ж його дотягнуть до берегів Криму) обіцяють лише до кінця 2017 року.  Окрім цього, ще мають побудувати й лінію електропередачі (ЛЕП «Ростов-Тамань», 500 кВ) на російському березі для постачання електроструму на Кримський півострів. Завершення будівництва цієї ЛЕП, протяжністю 500 км, передбачається до кінця 2020 року» - зазначають аналітики.

Вони нагадують також про інший російський проект щодо «славнозвісного» керченського мосту.

«За нашими даними, російські підрядники розікрали понад 1,3 млрд виділених рублів для проектування та будівництва «технічного мосту», який мав би йти вздовж основного та забезпечувати його будівництво. Саме тому роботи по його (основного керченського мосту) проектуванню та будівництву припинені на невизначений термін», - зазначають фахівці Борисфен Інтел.

Вони говорять також про те, що китайська сторона «навідріз відмовилася» брати участь у фінансуванні будівництва основного керченського мосту, з урахуванням втрат, які приватні китайські інвестори понесли при проектуванні цього ж мосту в 2014 році.

«На фоні цього розвитку більш зрозумілими виглядають нещодавні гучні події щодо відставки колишнього керівника «Російських залізничних доріг» В. Якуніна, відмови російського олігарха Г. Тимченка від будівництва керченського мосту, а також передачі функцій головного інвестора проектування та будівництва цього мосту російському олігарху А. Ротенбергу. Зайвим є нагадувати, що всі згадані особи належать до найближчого оточення В. Путіна», - йдеться у доповіді аналітичного центру.

Його фахівці роблять висновок: за станом на сьогодні у Кремля для Криму немає ані коштів, ані ЛЕП, ані мосту й кабелю.

«Так званий «керченський енергетичний міст», за всіма ознаками, залишатиметься лише черговою кремлівською легендою. Як би цього не хотілося  визнавати російським окупантам, на сьогодні єдиним місцем, звідки Крим може отримати допомогу у подоланні енергетичного голоду, є і  залишатиметься Україна», - йдеться у аналітичній доповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-