Яресько пропонує реструктуризувати іпотеку. Але не всім

Яресько пропонує реструктуризувати іпотеку. Але не всім

Укрінформ
Міністр фінансів Наталія Яресько внесла на розгляд уряду новий проект закону про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Про це вона сказала на засіданні Кабінету міністрів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Пропонуємо на розгляд уряду проект закону, що спрямований на вирішення проблеми валютних іпотечних кредитів, які бралися громадянами на придбання житла і які значно подорожчали у гривневому еквіваленті", - сказала Яресько.

За її словами, наразі діє мораторій на відчуження нерухомого майна, якщо воно є єдиним житлом позичальника, однак такий підхід не вирішує проблеми.

"Ми переконані, що валютні іпотечні кредити потрібно реструктуризувати незаможним громадянам, не спекулянтам, а лише тим громадянам, які унаслідок неспроможності сплатити кредит можуть залишитися без житла", - зазначила Яресько.

За її підрахунками, таких сімей 37 тисяч. Їх загальна заборгованість – 20 млрд грн, що дорівнює 40% загального кредитного портфелю фізичних осіб.

Міністр наголосила, що на реструктуризацію можуть очікувати лише родини, що мають єдине житло, яке знаходиться в іпотеці, інваліди першої групи, ветерани АТО,  діти-спадкоємці осіб, що загинули, захищаючи Україну.

Яресько також озвучила умови реструктуризації: якщо позичальник брав іпотеку в валюті на придбання єдиного житла, якщо сума боргу станом на 1 січня 2015 року не перевищувала 2,5 млн грн відповідно до курсу НБУ, якщо станом на 1 січня 2014 року не настало страхування кредиту, якщо станом на 1 січня 2014 року позичальник не мав простроченої заборгованості або вона була погашена.

Яресько також винесла на уряд проект закону, що має на меті вирішити проблему надмірного боргового навантаження на життєздатні українські підприємства.

"Запропонований проект закону має на меті вирішити проблему надмірного боргового навантаження на українські підприємства. До цього моменту Україна не мала законодавчих актів щодо добровільної реструктуризації кредитів юридичних осіб", - сказала Яресько.

За її словами, фінансові установи були змушені самостійно вирішувати цю проблему, проте не завжди успішно.

"Ми пропонуємо створити ефективну основу для вирішення проблеми боргового тягаря компаній, які мають тимчасові проблеми зі своєчасним погашенням боргів перед кредиторами, але у разі вирішення цієї проблеми мають шанси повернутися до успішної економічної діяльності", - пояснила міністр.

За підрахунками НБУ, цей механізм дозволить підприємствам реструктуризувати до 200 млрд грн проблемної заборгованості, що становить чверть боргу комерційних установ.

Учасником реструктуризації може стати потенційно життєздатна компанія.

"Це має бути підтверджено звітом міжнародної аудиторської компанії", - підкреслила урядовець і додала.

Нагадаємо, раніше під тиском валютних позичальників, які заявляють про неможливість обслуговувати свої кредити після девальвації гривні в Раду, був внесений законопроект про примусову конвертацію всіх споживчих кредитів за курсом на день їх оформлення без обмеження суми заборгованості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-