Абромавічус розповів, як «вивернуть» ГОСТи на європейський манер

Абромавічус розповів, як «вивернуть» ГОСТи на європейський манер

Укрінформ
З 2016 року в Україні будуть скасовані тисячі ГОСТів. Україна переходить на європейські технічні регламенти, які регулюють виключно безпеку продукції.

Про це у своєму Твіттері пише міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавічус.

«З 2016 року тисячі ГОСТів в Україні будуть скасовані», - пише Абромавічус, пропонуючи прочитати роз'яснення з цього приводу свого заступника Максима Нефьодова.

«У чому принципова різниця між ДСТУ та міжнародними стандартами? ДСТУ описує весь виріб у деталях. Якщо взяти як приклад стілець, в ДСТУ вказано, скільки у нього має бути ніжок і так далі. Сьогодні виробники, які хочуть отримати значок ДСТУ або #ГОСТ, змушені сліпо дотримуватися стандарту, який при цьому не забезпечує якість продукту, а лише призводить до зайвого регулювання. Для ринкової економіки це безперспективно», - цитує  Нефьодова прес-служба Мінекономрозвитку.

«Від такого підходу ми відмовляємося і переходимо на європейські технічні регламенти, які регулюють виключно безпеку продукції. Тобто, нам важливо, щоб стілець був зроблений із безпечних матеріалів, а його форму й дизайн виробник може обирати сам», - пояснює Нефьодов.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Науково-технічна рада при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України ухвалила проект рішення про скасування технічних стандартів СРСР на території України з 1 січня 2016 року. До кінця року окрім скасування ГОСТів потрібно прийняти 1500 національних стандартів, гармонізованих із стандартами Європейського Союзу та створити повнотекстову електронну базу стандартів (близько 28 тис. стандартів). Науково-технічна рада пропонує ввести перехідний період скасування ГОСТів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-