НБУ не буде

НБУ не буде "витягувати" гривню - Гонтарева

Укрінформ
Національний банк України не має наміру штучно стримувати коридор для гривні й у разі коливань купуватиме та продаватиме валюту за курсом, який встановить ринок.

Про це в інтерв'ю "Новому времени" заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

"У нас немає завдання утримувати курс. Наше завдання - це цінова стабільність. Навіть більше, ми не ставимо жодних коридорів, - сказала вона. - Нині Національний банк готовий купувати валюту за 21 грн, і ви бачите, що сьогодні банки продають нам валюту за курсом 21".

Пропозиція валюти в країні, за даними Нацбанку, сьогодні перевищує попит. Із початку року банки придбали у фізичних осіб понад $1 млрд, що, за її словами, свідчить про те, що фізособи не купують валюту, а навпаки здають її дуже інтенсивно.

Сам Національний банк із початку року придбав на міжбанківському ринку понад $1,4 млрд. Тільки за останній місяць НБУ викупив із ринку понад $220 млн. Гонтарева вважає це показниками фінансової стабільності в країні.

Цікаво, що ще в березні-квітні за курсу 21-22 грн/$ ситуація в країні почала вирівнюватися, розповідає головний банкір. Торговельний баланс - співвідношення експорту й імпорту - став збалансованим, а за рахунок коштів МВФ, Світового банку, випуску цінних паперів під гарантії американського уряду НБУ поповнив резерви.

Тому за рахунком капітальних операцій на сьогодні НБУ відзначає "великий плюс", а платіжний баланс країни має "дуже добрий" вигляд. "Сьогодні можна говорити, що ми виходимо з піке. У третьому кварталі вже було зростання ВВП", - зауважила Гонтарева.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд знову погіршив прогноз падіння економіки України в 2015 році - до 11% з 9%, прогнозованих у червні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-