Німецькі експерти побачили ознаки росту української економіки

Німецькі експерти побачили ознаки росту української економіки

Укрінформ
Експерти Німецької консультативної групи щодо України Рікардо Джуччі і Роберт Кірхнер вважають, що в Україні явними є ознаки економічної стабілізації.

Результатами свого нового дослідження ситуації вони поділилися з кореспондентом Укрінформу в Німеччині.

«В останні місяці спостерігаються явні ознаки економічної стабілізації і зміщення акцентів в бік економічного зростання», - вважають експерти.

На думку Джуччі і Кірхнера, промвиробництво в країні, а також оборот роздрібної торгівлі досягли дна, після чого почалося слабке зростання; валютний курс, схоже, стабілізувався з квітня, дефіцит бюджету і поточного рахунку доходів скорочується, довіра до банківської системи повертається. «Мета стабілізації, очевидно, була досягнута. Примітно, що це заслуга уряду, який - на відміну від минулих років - йде на конструктивну співпрацю з МВФ», - йдеться у доповіді.

В умовах України заходи, які могли б надати імпульсу зростання, досить обмежені, в тому числі це надто складно зробити за рахунок зростання внутрішнього споживання. Економісти консультативної групи вбачають як основний стимул зростання економіки на даний час «зовнішній сектор», зокрема, залучення прямих іноземних інвестицій, що сприяло б зростанню експорту і ВВП. Перевагами для країни в аспекті доступу на ринок ЄС по ЗСТ наразі є досить низька, а значить конкурентна, вартість робочої сили і знецінена валюта (на 60% з 2014 року). Фактором, який гальмує залучення іноінвестицій, є ще недосконале податкове законодавство (уряд ФРН, наприклад, надає гарантії німецьким компаніям) і політичні ризики.

Фото: flifi.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-