Заява МВФ щодо економічної ситуації в Україні. Повний текст

Заява МВФ щодо економічної ситуації в Україні. Повний текст

Укрінформ
Сьогодні в Києві на завершення візиту керівник місії МВФ, яка відвідала Київ з 22 вересня по 2 жовтня, пан Ніколай Георгієв зробив таку заяву:

«Місія провела з керівництвом країни конструктивні обговорення напрямків політики, необхідні для завершення другого перегляду виконання програми в межах угоди про Механізм розширеного фінансування (EFF). Було досягнуто розуміння з багатьох питань. Проте, оскільки владі потрібен додатковий час для того, щоб остаточно конкретизувати свої пропозиції відносно напрямків політики на 2016 рік, в найближчі тижні дискусії продовжаться».

«Після глибокого спаду поступово відбувається макроекономічна стабілізація.

Обмінний курс в цілому стабільний, обсяги вкладів в гривні ростуть, інфляція відступає. Валові міжнародні резерви, хоча і залишаються низькими, станом на кінець серпня збільшились до 12,6 млрд. грн. і продовжуватимуть зростати. Цьому сприятиме нещодавно укладена із Ріксбанком Швеції угода «своп» на суму 500 млн. дол. США.

Попри ці позитивні зрушення, з огляду на більше, ніж очікувалось, скорочення економіки в першій половині цього року, місія знизила прогнозні показники зростання на 2015 р. до -11 відсотків. Очікується, що в 2016 році зростання сягне 2 відсотків, і цьому сприятиме відновлення довіри споживачів та інвесторів, поліпшення динаміки експорту і поступове послаблення умов кредитування.

Керівництво країни визнає, що рішуче здійснення економічних реформ є обов’язковою умовою подальшої макроекономічної стабілізації і відновлення росту. Воно налаштоване на забезпечення податково-бюджетної стабільності шляхом досягнення в 2016 році цільового показника дефіциту, затвердженого програмою, на рівні 3.7 відсотків ВВП. З цією метою буде докладено зусиль для компенсації разової втрати надходжень і фінансування видаткових зобов’язань, в тому числі тих, що стосуються допомоги домогосподарствам для покриття витрат, пов’язаних із підвищенням цін на енергоносії. Обговорення реформ, що забезпечать виконання пакету заходів в царині податково-бюджетної політики на 2016 рік, триває.

Влада рішуче рухається уперед у вирішенні питань оздоровлення банківської системи.

Попри те, що були також вжиті заходи для покращення умов підприємницької діяльності, сприяння приватизації і посилення корпоративного управління, значні подальші зусилля в цих напрямках критично важливі для відновлення потужного і сталого економічного зростання.

Влада також очікує на широку участь власників єврооблігацій у нещодавно розпочатому обміні боргових зобов’язань. Це забезпечить високу вірогідність прийнятного рівня державного боргу і повне фінансування програми. У більш широкому сенсі подальша фінансова підтримка зусиль України в напрямку реформ з боку офіційних і приватних кредиторів і надалі матиме життєво важливе значення для успішної реалізації програми».

***

Як повідомляв Укрінформ, Місія Міжнародного валютного фонду, яка відвідала Київ з 22 вересня по 2 жовтня для проведення дискусій в межах другого перегляду виконання угоди про Механізм розширеного фінансування (EFF) на підтримку програми економічних реформ керівництва країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-