Турецький посол пояснив, чому Стамбул не дозволяє прохід LNG-танкерів через Босфор

Укрінформ
Туреччина не дозволить прохід LNG-танкерів через протоку Босфор, що могли б доставити скраплений газ в Україну.

Причиною цієї позиції є питання безпеки та можливі ризики для мешканців Стамбула та самого міста, яке перетинає Босфор, сказав в інтерв’ю Укрінформу посол Турецької Республіки в Україні Йонет Дж. Тезель.

"Прохід LNG-танкерів через Босфор - проблематичне питання. Насамперед, йдеться про безпеку у вже досить завантаженій та вузькій протоці. Стамбул - густонаселене місто, а LNG-танкери значно більші за нафтові. У випадку аварій, а вони з нафтовими танкерами вже траплялися, наслідки для населення та Стамбула будуть руйнівними", - сказав Тезель.

Він зазначив, що в цьому питанні не йдеться власне про Україну. "Ми б так само відповіли будь-якому іншому сусіду по Чорному морю, який би звернувся до нас стосовно проходження LNG-танкерів через Босфор",  - зазначив посол.

При цьому, він не виключив, що у майбутньому Україна зможе купувати газ в Туреччини: "В майбутньому Україна також може отримати вигоду від енергетичного центру, яким стає Туреччина".

Читайте також: Російсько-турецькі переговори про знижку на газ зайшли в глухий кут - ЗМІ

Нагадаємо, відповідно до Програми діяльності Кабміну на 2014 рік, уряд в цьому році планував провести переговори щодо допуску іноземних танкерів із скрапленим газом для проходження через протоку Босфор.

20 березня з візитом в Києві перебуватиме президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який візьме участь у четвертому засіданні українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня. Сторони планують обговорити політичні питання, у тому числі Крим, а також економічну та комерційну співпрацю, енергетику, транспорт і можливі спільні проекти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-