Закриття небанківських обмінників вдарить по чорному ринку - експерти

Закриття небанківських обмінників вдарить по чорному ринку - експерти

Укрінформ
Реалізація ініціатив Національного банку щодо закриття небанківських обмінників значно ускладнить діяльність спекулянтів і міняйлів.

Про це в коментарі Укрінформу сказав фінансовий аналітик "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

«Історії питання про закриття агентських пунктів обміну валют вже напевно 5 або 7 років. Питання знову загострилося, оскільки в країні процвітає чорний ринок, і один з ударів по ньому - закриття небанківських пунктів обміну, на які за офіційною статистикою припадає менше 1% обігу, проте на практиці - набагато більше», - сказав Шапран, зазначивши, що небанківські обмінні пункти важче контролювати, ніж банківські.

За словами експерта, клієнти від закриття небанківських обмінних пунктів якщо і постраждають, то мінімально, оскільки «пункти обміну в жвавих місцях: на вокзалах, ринках і в аеропортах, - будуть швидко замінені на банківські».

Начальник відділу підтримки продажів UniCredit Bank Тетяна Кодрянська в коментарі Укрінформу зазначила, що для зменшення спекуляцій на валютному ринку до пунктів обміну валют необхідно застосувати правила, які застосовані до банків: «Учасники ринку повинні працювати в одному законодавчому полі. Йдеться про заборону на зміну курсу протягом операційного дня, розбігу по мінімуму/максимуму від індикативного курсу тощо», - зазначила вона.

Голові української міжбанківської валютної біржі Анатолію Гулею мало аргументів від Нацбанку на користь закриття небанківських обмінників. «НБУ варто було б опублікувати більш вагомі аргументи перед закриттям агентських угод з банками, ніж статистику про те, що п'ять фінустанов, які контролюють 1107 обмінних пунктів, здійснили операції з купівлі-продажу валюти обсягом 80 млн доларів, що менше 1% загального обороту банківської готівкової валюти в країні за рік. Ми не почули про кількість порушень цими агентами за 2014 рік. Можливо, це - банківська таємниця?» - наголосив експерт.

За його словами, заборона агентських угод - це декларація НБУ «про неможливість відновити довіру населення до банківської системи».

Читайте також: НБУ хоче закрити небанківські обмінники

Нагадаємо, Національний банк України ініціює позбавлення права небанківських обмінних пунктів торгувати валютою.

Згідно з інформацією Нацбанку, на сьогодні в Україні функціонують 15620 відокремлених територіальних підрозділів банків і 1107 небанківських фінустанов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-