Польща запевняє, що не будуватиме газопровід в обхід України

Укрінформ
Міністр держказначейства Польщі Влодзімєж Карпінський запевняє, що Варшава не планує будувати газопровід Ямал-2 з Росії через Білорусь і по території Польщі.

Про це він сказав у відповідь на заяву глави “Газпрому” Олексія Міллера про “дуже високу ймовірність” прокладення газопроводу по території Польщі, інформує РАР.

“Польська сторона, міністерство держказначейства не розглядає можливість реалізації цього проекту”, - наголосив Карпінський. Він зазначив, що кожен має право висловлюватися, але польська позиція не змінилася.

У п'ятницю під час прес-конференції глава ВАТ “Газпром” Міллер назвав можливість будівництва другої нитки газопроводу “Ямал-Європа” по території Польщі в обхід України дуже високою.

Нагадаємо, 5 квітня у Санкт-Петербурзі було підписано меморандум між компаніями "Газпром" і EuRoPol Gaz (по 48% акцій фірми належить польській нафтогазовій компанії PGNiG і "Газпрому") щодо намірів будівництва газопроводу "Ямал-Європа-2" з Білорусі через територію Польщі до Словаччини в обхід України. У цей же день тодішній міністр держказначейства Міколай Будзановський і голова правління PGNiG Гражина Пьотровська-Оліва заявили, що польська сторона не погоджувалася на будівництво газопроводу, а в Росії перебільшили значення цього документа. Через неузгодженість позицій уряду і PGNiG щодо підписання цього документу Будзановський і Пьотровська-Оліва згодом втратили свої посади.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск дізнався про підписання меморандуму від журналістів і заявив, що Варшава не бажає брати участь у проектах, де газ є політичним знаряддям. Крім того, за його словами, Польща не планує збільшувати обсяги поставок російського газу й активно працює над диверсифікацією джерел постачання палива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-