Краматорське підприємство відправило гондолу для чергового вітропарку на Миколаївщині

Краматорське підприємство відправило гондолу для чергового вітропарку на Миколаївщині

Укрінформ
Розташована у Краматорську компанія "Фурлендер Віндтехнолоджі" виготовила першу 110-тонну гондолу вітроенергетичної установки потужністю 2,5МВт для вітряного парку (ВП) "Причорноморський", який розташований у Очаківському районі Миколаївської області.

Урочиста церемонія відвантаження відбулася у п’ятницю на підприємстві, яке розташувалося на території Краматорського заводу важкого верстатобудування (КЗТС), за участю голови Донецької ОДА Павла Жебрівського та керівництва "Фурлендер Віндтехнолоджі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей завод раніше виробляв станки: КЗТС виробив близько 8 тис. станків, більшість з них - для Росії. І сьогодні близько 70% станків стоять в Росії. Цей ринок відпадає. Думали, чим займатися далі. Прийняли рішення взятися за виготовлення веж на КЗТС. Оскільки локалізація виробництва веж зменшували вартість продукції. Так, один з цехів КЗТС був трансформований у цех по зборці веж", - сказав один із співвласників "Фурлендер Віндтехнолоджі", нардеп Максим Єфімов.

Він зазначив, що основна проблема вітроенергетичної галузі в Україні – відсутність ринку. З відправкою нової гондоли для ВП "Причорноморський підприємство сподівається на "кращі часи". "Вчора я зустрічався з ЄБРР, який є фінансуючим банком вітропарку "Новоазовськ" (добре, що його запустили), і ЄБРР зараз  готовий і надалі розвивати альтернативну енергетику і в інших областях", - додав нардеп.

Директор ТОВ "Фурлендер Віндтехнолоджі" Віталій Загудаєв зазначив, що в рамках контракту до вітропарку "Причорноморський" протягом року має бути поставлено ще одну турбіну потужністю 2,3МВТ та одну турбіну потужністю 3МВт. У подальшому підприємство сподівається на нові замовлення. Сам ВП розрахований на 30МВт із можливістю розширення до 90МВт.

Загальна вага турбіни вартістю близько 3,5 млн євро становить біля 500 тон: сама вежа – біля 300-310 тон, гондола – 110 тон, ротор - близько 70 тон.

"Імпортна складова виробництва складає близько 40% (в основному, Німеччина), українська – 60%. Усі працівники на підприємстві – українці. Майже всі пройшли навчання в Німеччині", - зазначив В.Загудаєв.

Наразі в Очаківському району Миколаївської області вже декілька років працює інший вітропарк "Очаківський", також побудований компанією "Фурлендер Віндтехнолоджі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-