Не може бути виборів на Донбасі, поки там є солдати та найманці РФ - євродепутат

Не може бути виборів на Донбасі, поки там є солдати та найманці РФ - євродепутат

Укрінформ
Жодні вільні вибори на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей не можуть бути проведені, допоки там знаходяться російські військові та найманці, а також допоки не буде переданий контроль на українським кордоном Україні чи міжнародній організації на кшталт ООН.

Про це заявила під час прес-конференції у Краматорську у понеділок депутат Європарламенту-член Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС Ребекка Хармс (Німеччина), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вибори дуже важливі у цьому регіоні. Але вибори в умовах, коли ця територія зараз контролюється "зеленими чоловічками" та найманцями з Чечні, Югославії та інших частин світу, - такі вибори ніколи не можуть бути сприйняті як вільні вибори, і вони не прокладатимуть шлях до миру", -  наголосила Хармс.

Євродепутат також прокоментувала нещодавні заяви глав МЗС Німеччини та Франції щодо необхідності скорого проведення виборів на цих територіях. 

"Якщо Еро і Штайнмайер дуже бажають проведення незабаром виборів, то вони мають брати до уваги, що російська зброя та російські солдати мають бути виведені з Донецької та Луганської областей, а контроль над українським кордоном має бути знову в України, або, щонайменше, у міжнародної організації, наприклад, ООН", - заявила вона.

За словами євродепутата, спочатку має відбутися нормалізація ситуації у сфері безпеки, а вже потім можна проводити вибори.

Її колега, євродепутат з Польщі Міхал Боні також підкреслив, що в нинішніх умовах вибори на окупованій території неможливі.

"Для нас точно зрозуміло, можливо, не для усіх наших колег у Європарламенті, але для нас  - так: лише вільні вибори можуть дати мир та демократію на тих територіях, які зараз під окупацією. Ніякі спеціальні вибори і ніякі вибори під тиском тих терористичних організацій не можуть бути проведені ", - заявив він, спілкуючись у будівлі ОДА з внутрішньо переміщеними особами.

Цю ж позицію розділив і ще один євродепутат Яромір Штетіна з Чехії.

"Поки ви вільно не повернетесь додому, ніякі вибори не будуть легітимні", - заявив він, звертаючись до переселенців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-