Вчителі-українофоби Донбасу потраплятимуть в

Вчителі-українофоби Донбасу потраплятимуть в "Чорний ящик"

Укрінформ
Наприкінці серпня на Донеччині було засновано Всеукраїнський рух проти антиукраїнської риторики в школах "Чорний ящик", мета якого - моніторинг, виявлення та реагування на факти непрофесійної та антиукраїнської діяльності працівників сфери освіти.

Як повідомив кореспонденту Укрінформу засновник руху, голова ГО "Культурно-освітня фундація Liberi Liberati" Максим Потапчук, ініціатива, яка початково планувалася як регіональна, вже вийшла за межі Донбасу.

"Рух був заснований з метою боротьби з антиукраїнською риторикою серед освітян, у першу чергу, з боку проросійсько налаштованих вчителів Донбасу. Адже не секрет, що багато з них у 2014 році сприяли проведенню псевдореферендумів про "ДНР" та "ЛНР", однак не понесли за це ніякого покарання і, більше того, продовжують навчати дітей. І зараз українофобська риторика з боку деяких вчителів, на жаль, продовжує мати місце. Спочатку вдалося зорганізувати 12 громадських організацій, зараз у русі їх вже 25, у тому числі, з Києва", - заявив він.

За словами М.Потапчука, назва "чорний ящик" була обрана не випадково. "Чорний ящик - це термін, який використовується у техніці й кібернетиці для позначення об'єкта чи системи, про принципи дії яких нічого невідомо, окрім того, що певному вхідному сигналу відповідає певний вихідний сигнал. Переконаний, що цим терміном можна охарактеризувати дії сотень проросійсько та вороже налаштованих вчителів та керівників шкіл по всій Україні. Вони  схожі саме на той "чорний ящик", всередині якого – порожнеча з невідомим принципом дії", - пояснив він.

Як переконаний засновник руху, навіть сама назва має морально тиснути на вчителів-колаборантів, які потрапляють до "чорного ящика".

Окрім морального тиску, активісти подають офіційні звернення стосовно виявлених фактів до інстанцій, які несуть відповідальність за контроль якості освіти, та  намагаються розробити спільно з Міністерством освіти механізм, який дозволить унеможливити "вчителювання" з боку таких осіб.

Так, вже до кінця вересня "Чорний ящик" планує написати 12 звернень з вимогою звільнення з роботи вчителів-колаборантів. З окремими фактами, виявленими активістами, можна ознайомитися і на сторінці руху у соцмережі Facebook.  

"Значна кількість учителів та викладачів освітніх закладів у своїх особистих акаунтах у соціальних мережах викладають світлини та статті з проросійською агітацією, прикриваючись демократичними нормами законів. Зрозуміло, що особистий простір громадян є недоторканним і не можна засудити або якимось чином вплинути на людину, яка носить одяг із зображенням російського прапора, або переповідає статті та коментарі президента Росії. Проте, під час військової агресії зі сторони Росії не можна допускати, щоби українські громадяни користуючись лояльністю законів, створювали рух колаборантів, який відверто руйнує країну зсередини", - переконаний М.Потапчук.

Він зазначає, що взаєморозуміння з метою консолідації зусиль вже досягнуто з деякими представниками органів центральної влади: відбулося обговорення ініціативи з Віце-прем'єр-міністром України з гуманітарних питань В’ячеславом Кириленком, представниками Адміністрації Президента України та Кабінету міністрів України. А на початку жовтня у Києві запланований "круглий стіл", куди запрошена Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, де планується, зокрема, обговорити створення постійно діючої групи для координації питань пов’язаних з освітою на Сході України.

Фото зі сторінки Максима Потапчука у Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-