В Краматорську вшанували пам’ять загиблих під Іловайськом бійців

В Краматорську вшанували пам’ять загиблих під Іловайськом бійців

Фото, відео
Укрінформ
В Краматорську у понеділок вшанували пам’ять українських воїнів, які наприкінці серпня 2014 року загинули під Іловайськом.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, мітинг-реквієм пройшов на площі Миру біля пам’ятника Т.Г. Шевченку.

"Російські війська пообіцяли добровольцям та бійцям ЗСУ "зелений коридор". Я знав людей, які кричали, вмовляли: неможна вірити росіянам. Повірили…Коли вони обіцяли "зелений коридор" і вільний вихід, росіяни усіляко затягували вихід: їм потрібен був час, щоб окопатися остаточно, вони не були готові…Перший "КамАЗ", куди попав снаряд, це був "КамАЗ" з пораненими. Там було більше 20 осіб, як кільки в банці – усі вони згоріли…",  - поділився жахливими спогадами боєць з батальйону "Донбас", який вийшов живим з оточення.  

Він наголосив, що усі українці мають пам’ятати подвиг українських воїнів, які загинули, стримуючи російську агресію.

Іловайська трагедія забрала життя і двох уродженців Краматорська. "Ми повинні пам’ятати про те, що серед тих, хто загинув в Іловайському пеклі, були наші земляки: Василь Білий та Сергій Чорний", - зазначила один з організаторів заходу, керівник місцевої волонтерської організації "Краматорські бджілки" Ірина Сидоренко.

Присутні громадяни вшанували пам’ять українських воїнів, загиблих під Іловайськом, хвилиною мовчання.

Молебень за загиблими провели священики УПЦ КП та УКГЦ.

Як відомо, бої за важливий стратегічний об'єкт Донбасу - місто Іловайськ, тривали з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але кордон з Україною перейшла регулярна російська армія. На 28 серпня становище наших військових, які на ту пору ще залишалися в оточеному місті стало критичним.

Цього ж дня Президент Петро Порошенко звинуватив Росію у відкритому збройному вторгненні на Донбас і скасував з цієї причини візит до Туреччини.

Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту складала до 4 тисяч військовослужбовців.

Тим часом, президент Росії Володимир Путін, граючи роль миротворця, 29 серпня запропонував проросійським бойовикам відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення.

Насправді путінський "зелений коридор" став для наших військових справжньою дорогою смерті, адже тоді загинуло багато українських військових. Дані про втрати різняться й по сьогодні: як стверджує начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко, у серпні 2014 року втрати ЗСУ становили 427 чоловік, 781 - поранені,  з 21 серпня по 5 вересня 2014 року, зокрема в районі Іловайська, загинули 150 військовослужбовців ЗСУ, 90 були поранені. Що стосується добровольчих батальйонів, то облік втрат в цих підрозділах, додав В.Муженко, має бути в Міністерстві внутрішніх справ України, Національній гвардії України.

Генпрокуратура називає цифру у 366 - 500 загиблих в районі Іловайська. Вцілілі учасники тих пекельно-серпневих подій називають ще більшу кількість загиблих.

Начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко наголошує, що найголовніша причина Іловайської трагедії – це вторгнення російських військ. "Це також і головна причина таких великих втрат. Інша причина – неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення", - заявив він.

Коментуючи події під Іловайськом начальник Генштабу також навів цитату командира батальйону спецпризначення ЗСУ  "Донбас – Україна” полковника Вʼячеслава Власенка: "Це не тільки історія трагедій, це ще й історія обману. Історія продемонстрованого героїзму. Про це також треба писати, про це також повинні памʼятати люди. Ми не були вівцями на бійні, не треба нас так сприймати. Ми билися, і хлопці билися героїчно, і нанесли немалі втрати росіянам, знаходячись в заздалегідь програшному становищі. Ось це народ України і повинний про хлопців пам’ятати".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-