Полоненого в

Полоненого в "ДНР" київського активіста на два роки кинули за грати

Укрінформ
Так званий суд "ДНР" засудив 16 серпня до двох років позбавлення волі 23-річного Володимира Фомічева, співробітника київської організації "Центр UA".

Про це повідомляє Громадське ТБ.

"23-річний Володимир Фомічев, співробітник київської організації "Центр UA", яка розслідує злочини політиків, розробляє програми реформ і стежить у Верховній Раді за "кнопкодавами", був узятий в полон бойовиками так званої ДНР в Макіївці 4 січня цього року. Він просидів у "підвалах" і тюрмах так званого МГБ понад 7 місяців. А 16 серпня суд "ДНР" оголосив вирок - два роки позбавлення волі. Його звинувачують у тому, що він ніби-то провіз з Києва у Макіївку дві гранати", - йдеться у повідомленні.

Фомічева взяли в полон бойовики терористичної організації "ДНР" в Макіївці 4 січня цього року. Він просидів у "підвалах" і тюрмах так званого "міністерства держбезпеки ДНР" понад 7 місяців.

Про те, що сталося з Фомічевим, у медіа публічно не говорили, тому що його рідні просили не здіймати галасу. Останній публічний допис Володимира у Facebook - два фото на фоні пам’ятника Леніну в Донецьку з підписом: "Ленін у Донецьку. Ленін, якого не знесли". Через тиждень після цього допису у квартиру батьків, до яких він приїхав на новорічні свята, увірвались озброєні люди, які представились співробітниками "міністерства держбезпеки ДНР".

Батько Володимира Ігор Фомічев розповідає, що понятих, які повинні були зафіксувати вилучені у Фомічева речі, на місці не було. Пізніше в "МГБ" сказали, що знайти понятих не вдалося. А незабаром заявили, що знайшли у нього дві ручні гранати - начебто він їх ховав у зимовій куртці і планував позбутися якраз перед приходом співробітників "МГБ".

Фомічева відвезли у будівлю "МГБ". Тривалий час слідчі відмовлялися визнавати, що він утримувався у них. Батьки писали заяви у всі можливі інстанції, розраховуючи отримати пояснення, за що забрали сина. Відповідь дали тільки 26 лютого: слідчий сказав, що Фомічева затримали за зберігання зброї і участь у збройних угрупованнях - приписали йому співпрацю з ВО "Свобода", з якою Фомічев, як стверджують його колеги, він ніколи не був пов’язаний. Пізніше останній пункт з обвинувачення прибрали через недоведеність.

"Вони залишили тільки одне обвинувачення - зберігання гранат, а за це, зазвичай, дають умовний термін. Адже тут (на окупованих територіях Донецької області) майже у всіх зброя,  - каже батько Фомічева. - Але розумієте, я не вірю, що у нього взагалі були якісь гранати. Міг би він перевезти через два блок-пости, де всіх обшукують, зброю? Він навіть ноутбук з собою в Макіївку боявся брати!".

На початку травня батькам віддали речі, які працівники "МГБ" вилучили під час затримання. Серед них - светр Фомічева: спина була повністю залита кров’ю. Батько припускає, що сина змусили визнати факт перевезення гранати під фізичним тиском. Також він вважає, що в "МГБ" його "здав" старий друг, колишній активіст донецького осередку "Фундації регіональних ініціатив" Роман Хузяхметов, який спершу разом з Фомічевим підтримував Євромайдан, а потім перейшов на бік "ДНР".

У своєму останньому слові на суді 15 серпня Володимир сказав, що визнає свою провину і що він не повинен був везти у Донецьк гранати, говорить Ігор Фомічев. За його словами, адвокат сказала Володимиру, що якщо він у всьому зізнається, то його відпустять, а якщо змінить свідчення, то вони знову "втулять" його зв’язок зі "Свободою" і дадуть років сім".

"Я шокована тим, що прокурор просив дати йому у цьому вигаданому обвинуваченні півтора роки тюрми, а суддя дала на півроку більше, це нонсенс!" - заявила адвокат Фомічева Світлана Савчук.

Батьки планують подавати касаційну скаргу на дії так званого суду "ДНР", але шанси скасувати рішення судді незначні. Як правило, українських військових, заарештованих владою окупованих територій, вносять у списки на обмін, однак Фомічев не є військовим. Невідомо також, чи занесений він до обмінного списку.

Фото: humanrights.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-