Член краматорської

Член краматорської "Просвіти" хоче через суд скасувати декомунізацію вулиць

Укрінформ
Житель міста Краматорськ подав до суду з вимогою скасувати рішення міського голови про декомунізацію вулиць у місті у зв’язку з тим, що громадське обговорення з цього приводу нібито було проведено неналежним чином.

Про це повідомила під час прес-конференції в Антикризовому медіа-центрі (АКМЦ)  у Краматорську заступник начальника відділу правового забезпечення та захисту інтересів територіальної громади Краматорської міськради Інна Шейко, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"На 3 число призначено розгляд справи. Зараз ми готуємо матеріали і пояснення по цій справі", - повідомила Інна Шейко.

За її словами, позов подав житель міста Григорій Чоста. На його думку, розпорядження Краматорського міського голови не відповідає визначеному порядку участі громадськості при обговоренні перейменування вулиць, а тому його слід визнати нечинним.

Між тим, як запевнила І.Шейко, міською владою була проведена велика робота у плані громадських обговорень, створена відповідна робоча група щодо перейменування, проводилося анкетування, для обговорення використовувалася і мережа Інтернет.

Вона також додала, що позивач не вимагає перейменування якоїсь конкретної вулиці, а вимагає скасування повністю рішення міського голови, яким було декомунізовано 72 вулиці Краматорська. 

Згідно з ЄДРСР, Краматорський міський суд Донецької області відкрив впровадження по адміністративній справі 6 липня. Позивач оскаржує розпорядження міського голови м. Краматорська А.В. Панкова від 19.02.2016 року № 34р "Про перейменування вулиць, провулків у м. Краматорську" у звязку з його "невідповідністю правовим актам вищої юридичної сили". Попередні слухання у справі пройшли 8 липня. Суддя – Фоміна Ю.В. Розгляд справи по суті відбудеться 3 серпня о 14.00.

Примітно, що сам позивач Чоста Григорій Денисович є членом комісії з питань охорони здоров’я, освіти, культури, спорту, сім`ї та молоді Громадської ради при виконкомі Краматорської міської ради. Згідно за сайтом міськради, в комісії він представляє Краматорську міську організацію ВТ "Просвіта" ім. Т. Г. Шевченка. 

Поруч з цим, місцевий громадський активіст Марина Романцова зазначила в коментарі кореспонденту Укрінформу, що усі вулиці в Краматорську "в принципі, перейменовувалися аргументовано". У визначених місцях проводилося як анкетування та голосування, так і 9 місяців працювала робоча комісія, абсолютна більшість засідань якої пройшла за її участі.

"На комісію приходили і місцеві жителі, аргументували, їх думки брали до уваги", - зазначила вона. При цьому, сам позивач Григорій Чоста участі у жодному засіданні комісії не взяв, додала вона.

Як повідомляється на сайті АКМЦ, процес перейменування вулиць у Краматорську тривав більше року. 24 липня 2015 року було створено робочу групу, до якої увійшли представники громадських організацій, історики, культурологи, голови комітетів мікрорайонів та селищних рад, керівники виконкому та його структурних підрозділів. Засідання робочої групи проходили відкрито, в присутності ЗМІ та небайдужих громадян, які могли висловити свої зауваження та побажання.

"Без перебільшення можна сказати, що в обговорення нових назв вулиць було залучено все місто. Опитувальники були опубліковані на сайті Центральної міської бібліотеки, в соцмережах, надруковані в газеті "Краматорська правда". У школах роздали близько 10 тисяч анкет для батьків, щоб вони висловили свою думку. Робоча група вивчила всі пропозиції і вибрала найбільш популярні варіанти, які лягли в основу розпорядження мера. Краматорчани швидко звикли до нових назв площ, вулиць та провулків", - йдеться у повідомленні.

Тепер же, у разі, якщо суд займе сторону позивача і скасує розпорядження міського голови, процес декомунізації у Краматорську загрожує піти у зворотному напрямку: вулиця Дружби знову носитиме назву вулиця Леніна, вул. Героїв України - вул. Вознесенського, вул. Катерини Білокур - вул. Клари Цеткін, вул. Патріотична - вул. Профінтерну, вул. Василя Стуса - вул. Соціалістична, вул. Героїв Небесної Сотні - вул. Лазо.

Як повідомляло агентство, раніше у Краматорську вже були неодноразові спроби деукраїнізувати перейменовані вулиці, чим, зокрема, займався Олексій Андрєєв, який позиоцінує себе місцевим громадським активістом. Однак, подана ним петиція до Краматорської міськради з проханням організувати громадські обговорення з приводу перейменування вулиць Героїв Небесної Сотні та Героїв України не набрала у червні необхідних 250 голосів, а лише 164. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-