З 15 серпня чиновники декларуватимуть готівку від 60 тисяч і подарунки – від 6 тис. грн

З 15 серпня чиновники декларуватимуть готівку від 60 тисяч і подарунки – від 6 тис. грн

Фото
Укрінформ
З 15 серпня в Україні стартує система електронного декларування майна високопосадовців. До 13 жовтня чиновники повинні подати електронні декларації за 2015 рік, де мають бути вказані заощадження в готівці більше 60 тис. 900 грн, подарунки вартістю від 6090 грн, коштовні речі (цінне рухоме майно) – від 121 800 грн.

Про це заявила у вівторок у Краматорську заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Тетяна Шкребко під час брифінгу з нагоди проведення тренінгу для держслужбовців Донеччини щодо нової системи е-декларування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Впровадження електронної системи декларування є однієї з умов отримання безвізового режиму з ЄС та фінансової підтримки від МВФ. Реєстр електронного декларування буде відкритий цілодобово: тобто, будь-яка особа зможе зайти у будь-який час до реєстру і отримати інформацію з публічної сторінки – усі суб’єкти декларування, які його цікавлять, він зможе знайти, або по прізвищу (чи по перших буквах прізвища), або за регіональною приналежністю", - зазначила Тетяна Шкребко.

З 15 серпня по 13 жовтня у ході так званої "першої хвилі" в Україні мають заповнити і подати електронні декларації за 2015 рік усі високопосадовці - від Президента, Прем’єра, членів Уряду та народних депутатів до суддів, прокурорів , слідчих, держслужбовців та посадових осіб. З 1 січня по 1 квітня 2017 року усі держслужбовці країни мають подати через електронну систему свої декларації за 2016 рік.

Відповідно до представника НАЗК, електронна декларація включає 16 розділів: "І з основних новел – це декларування об’єктів незавершеного будівництва, готівкових коштів, подарунків, які є у суб’єкта декларування".

Так, вперше держслужбовці будуть декларувати свої заощадження в готівці  - від 60 тис. 900 грн (50 мінімальних заробітних плат, виходячи з розміру МЗП у 1218 грн для декларацій за 2015 рік). Також встановлюється вартість отриманого подарунка, коли його потрібно декларувати – від 6090 грн від одного джерела (5 МЗП).

"Також одна з новел – інформація, яка стосується цінного рухомого майна (крім транспортних  засобів):  можливо, антикваріат, коштовні речі, годинник тощо.  Обов’язково треба задекларувати, якщо вартість цієї речі становить понад 121 800 грн. Якщо ця річ була придбана ще у попередніх періодах, тоді її можна вказати без вартості, якщо суб’єкт декларування не знає її вартості. Якщо це у 2015 році – то має зазначити вартість цієї речі", - зазначила Т.Шкребко.

Також декларуванню підлягають юридичні особи, де чиновник чи члени його сім’ї є бенефеціарними власниками, нематеріальні активи, робота за сумісництвом, майно, яке формально належить іншій особі, але контролюється чиновником (лише для високопосадовців).

Всеукраїнська інформаційно-освітня кампанія "Онлайн проти корупції" з тренінгами для держслужбовців, суддів та прокурорів, а також одноденними виставками антикорупційних плакатів пройде у 22 обласних центрах України. Краматорськ став 5-им містом, де відбуваються презентація е-декларування. Кампанію організовано НАЗК спільно з ПРООН в Україні за фінансової підтримки МЗС Данії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-