У

У "сірій" Отрадівці вже є світло

Укрінформ
Електропостачання трьох населених пунктів у "сірій зоні" на Донеччині у середу після обіду було відновлено.

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу завідувач сектору з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Артемівської райдержадміністрації Андрій Скляренко.

"О 15.00 електропостачання вже було відновлено, як на Отрадівку, так і на Миколаївку-1, Миколаївку-2", - сказав він.

Скляренко додав, що спочатку місцем робіт пройшла саперна команда військових під керівництвом групи цивільно-військового співробітництва ЗСУ, а потім за роботу взялися працівники районних електромереж.

Про відновлення електропостачання населених пунктів Отрадівка і Миколаївське 1 і 2, які знаходяться між КПВВ "Зайцево" і КП "Майорськ" Укрінформу повідомили і в департаменті із зовнішніх зв'язків Дирекції з комунікацій ДТЕК Енерго.

"Щоб відновити пошкоджені лінії електропередачі, енергетики можуть вийти з технікою тільки після розмінування території українськими збройними силами. Отрадівка і поселення Миколаївка-1 і Миколаївка-2 залишилися без світла з 9 липня. Того ж дня керівник Бахмутського сільського РЕМ направив заявку в Координаційний Центр АТО (м. Краматорськ) на розмінування території під місцем, де мають пройти відновні роботи. Відповідь від військових надійшла тільки вчора, 19 липня. І вже 20 липня бригада енергетиків Бахмутского сільського РЕМ разом з військовими провела відновні роботи і підключила до світла усі знеструмлені населені пункти - Отрадівку і поселення Миколаївське  - 1, 2", - йдеться у листі, надісланому Укрінформу.

За інформацією департаменту, знеструмлення на лінії зіткнення у Донецькій області відбуваються практично щодня. За увесь період бойових зіткнень з травня 2014 року таких знеструмлень було понад 15 тисяч. При відновленні зруйнованих ліній електропередачі загинуло 9 енергетиків ДТЕК, 17 - отримали поранення, стверджують у компанії.

Один з таких випадків стався 7 липня у Бахмутському сільському РЕМ: енергетик підірвався на розтяжці в селі Луганське вже після проведеного розмінування саперами ЗСУ та їх усної гарантії безпеки.

"На щастя, енергетик залишився живий, зараз він відновлюється. Проте тепер енергетики вимушені отримувати офіційні гарантії їх безпечної праці", - пояснюють в ДТЕК 12-денну затримку з підключенням до світла вказаних населених пунктів Донеччини.

Як повідомляло агентство, 9 липня на околиці Отрадівки, яка розташована між КПВВ "Зайцеве" та КП "Майорськ", обірвало лінію електромереж (близько 400-450 метрів), у результаті чого цей населений пункт та два сусідні поселення (загалом близько 150 осіб) залишилися без світла.

Керівництво районних електромереж, які належать приватній компанії ДТЕК, зволікало з ремонтом, посилаючись на необхідність письмового дозволу зі штабу АТО (відповідну заявку також було подано не відразу).

Натомість військові запевнили, що відразу погодилися сприяти відновленню електропостачання (і жодного письмового дозволу на це не потрібно) та виділили саперну команду для обстеження місця робіт.

Обурені ж місцеві мешканці, які понад 10 днів змушені були сидіти без світла (а в селі ще й газу немає), заявили про готовність до радикальних дій - як-от перекриття траси Бахмут-Горлівка - у разі, якщо проблема не буде вирішена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-