Вода в Осколі в межах ГДК, однак незадовільний кисневий режим – перевірка

Вода в Осколі в межах ГДК, однак незадовільний кисневий режим – перевірка

Укрінформ
Результати відбору проб води у річці Оскіл нижче греблі Червонооскільського водосховища засвідчили, що стан якості води за основними показниками є в межах гранично допустимої концентрації (ГДК) з незначними коливаннями, але відмічено незадовільний кисневий режим.

Про це повідомляє департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА.

"Результати аналізів засвідчили, що стан якості води за основними показниками є в межах ГДК з незначними коливаннями, але відмічено незадовільний кисневий режим – 2,44 мг О2/дм3 (при нормі не менше 4,0 мг О2/дм3), що пов’язано з підвищенням температур повітря та води у даний період року. Чисельність гідробіонтів характерна для даного сезону", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у зв’язку з підвищенням температури повітря і температури води у водних об’єктах з боку громадськості викликає стурбованість питання якості води у Червонооскільському водосховищі, яке входить до системи каналу Сіверський Донець-Донбас, основного джерела водопостачання Донецької області.

"Після звернення занепокоєних цією ситуацією волонтерів, департамент екології та природних ресурсів направив листа на адресу Сіверсько-Донецького БУВР щодо погіршення якості води у р. Оскіл в районі с. Студенок (нижче скиду з Червонооскільського водосховища). Для контролю якості води басейновою лабораторією було здійснено позаплановий відбір проб у створі в р. Оскіл, 2 км від гирла, с. Букіно, та виконані дослідження за гідрохімічними, гідробіологічними та бактеріологічними показниками", - повідомили в департаменті екології.

Також повідомляється, що комісія щодо вивчення ситуації, що склалася на р. Оскіл нижче греблі Червонооскільського водосховища 15 липня здійснила огляд дамби та взяла 9 відборів проб води для виконання вимірювань. Після отримання результатів дослідження проб буде не тільки охарактеризовано теперішній склад води, а й надано прогноз розвитку екологічної ситуації з урахуванням аномальної температури, обсягу води та інших факторів.

Для довідки:

Червонооскільське водосховище здійснює багаторічне компенсуюче регулювання стоку р. Оскіл, забезпечуючи подачу води до каналу Сіверський Донець-Донбас для водоспоживачів Донецької області, а також подачу води для водоспоживачів нижньої ділянки р. Сіверський Донець.

Контроль якості поверхневих вод Червонооскільського водосховища здійснюється басейновою лабораторією Сіверсько-Донецького БУВР згідно програми державного моніторингу.

Щомісячний відбір проб та дослідження якості в створі нижнього б’єфу Червонооскільського водосховища виконується за гідрохімічними, радіологічними, токсикологічними, бактеріологічними та гідробіологічними показниками.

В разі погіршення якісного стану води у водоймі виконуються дослідження в рамках кризового моніторингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-