В 2017 році на Донеччині буде 50 опорних шкіл – Жебрівський

В 2017 році на Донеччині буде 50 опорних шкіл – Жебрівський

Укрінформ
У рамках реформи середньої освіти на Донеччині, яку планується завершити у 2018 році, у наступному році в області буде створено 50 опорних шкіл.

Про це заявив голова Донецької ОДА Павло Жебрівський у середу під час звітної прес-конференції у Краматорську за підсумками року роботи на посаді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми плануємо за 3 роки завершити реформування середньої освіти на Донеччині. Якщо в цьому році буде 21 опорна школа, то на наступний рік – 50, і в 2018 році – реформа, реорганізація та побудова нової школи на Донеччині має бути завершена", - сказав Жебрівський.

Він додав, що 21 опорна школа має запрацювати в області до кінця року: "90% проектно-кошторисної документації на 21 опорну школу вже є. І до кінця року ці опорні школи будуть".

В цьому році вперше найбільший відсоток обласних інвестицій – 20% - буде спрямовано саме на підтримку освіти, в розбудову шкіл і садків.  Завдання обласної влади – створити не просто хороші навчальні заклади, а вдихнути в них український дух. Опорні школи – це ключовий індикатор реалізації інфраструктурних проектів, наголосив Жебрівський.

На проведення  термомодернізації,  наповнення матеріально-технічної бази опорних шкіл в 2016 році планується спрямувати 364 млн грн.

Поруч з цим, за рахунок бюджетних коштів у Донецькій області відремонтовано 184  освітніх об’єктів усіх форм власності на загальну суму 76,4 млн. грн.

Як повідомляло агентство, першим зразком і фактично моделлю для всі опорних шкіл в області стало приміщення навчального закладу в санаторно-оздоровчому центрі "Смарагдове містечко", відкриття якого відбулося у травні за участю Президента України Петра Порошенка.

Після кількох років консервації через відсутність фінансування, школу нарешті добували та оснастили новим обладнанням і приладами, цифровими лабораторіями для занять фізикою, хімією, біологією. Більшість навчальних кабінетів обладнані інтерактивними дошками. Також створені оптимальні санітарно-гігієнічні умови для навчання.

Крім закладу в "Смарагдовому містечку", в Донецькій області до кінця року будуть створені ще 20 опорних шкіл з прив’язкою об’єднаних територіальних громад, які продовжують формування.

Критерії опорної школи ("принцип оновлення від підлоги до стелі"):

українська мова викладання

конкурсний відбір вчителів

модерний стилізований вигляд зовні, тепломодернізація

капітальний ремонт всередині

нові сучасні меблі, приладдя, інвентар, адаптація для дітей з особливими потребами

цифрове обладнання (лабораторії, мультимедійні дошки, лінгафонні кабінети)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-