В Краматорську запустили один з найсучасніших ангіографів в Україні

В Краматорську запустили один з найсучасніших ангіографів в Україні

Фото
Укрінформ
У Краматорську у п’ятницю офіційно відкрили відділення інтервенційної кардіології та судинної хірургії, де встановлений один з найбільш сучасних в Україні ангіографів вартістю понад 30 млн грн.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в урочистому відкритті відділенні, яке облаштовано на базі Краматорської міської лікарні № 3, однак підпорядковане КПЛУ "Обласний госпіталь для ветеранів війни м.Святогірська", взяли участь в.о. Міністра охорони здоров'я України Віктор Шафранський та голова Донецької ОДА Павло Жебрівський.

"Поставлено завдання якнайшвидше надавати термінову допомогу пацієнтам, яких потрібно рятувати від гострого інфаркту міокарду. Завдання  - за рік зменшити смертність з 15-17%, як це є сьогодні, до 4-5%. Це є європейська практика, переконаний, що ця цифра досяжна", - заявив В.Шафранський.

Зі свого боку, очільник Донецької ОДА наголосив на тому, що відновлення роботи лікувальних закладів на підконтрольній Уряду території Донеччини, оснащення їх набільш сучасним обладнанням, є першочерговим завданням для обласної влади.

"І сьогодні в Краматорську офіційно відкрито відділення кардіо- та рентгенваскулярної хірургії. Загальна вартість обладнання – майже 38 млн грн, а можливості техніки дозволяють робити найскладніші оперативні втручання. Сучасний ангіограф, який тут встановлено, уже працює за призначенням. Символічно, що першим пацієнтом, який пройшов обстеження судин, став 86-річний переселенець із Донецька", - зазначив П.Жебрівський.

За словами завідуючого відділенням Германа Веклова, подібного ангіографа експерт-класу в Україні лічені одиниці. 

Потужна техніка дозволяє на високому рівні діагностувати серцево-судинні захворювання, які, як відомо, є одними з найбільш небезпечних.

"Апарат призначений для дослідження судин. Принцип простий: вводиться через катетер в проблемну судину рентген-контрастна речовина, і по мірі заповнення цієї речовиною видно дефект. Діагностуються бляшки, у т.ч. тромбози", - повідомив Герман Веклов, лікар-переселенець з Донецька, який до цього протягом року працював в Інституті серця у Києві.

За його словами, за допомогою ангіографа можна проводити і діагностичну і лікувальну процедури. "У випадку гострого інфаркту міокарда, після виявлення тромбу, проводиться ургентне стентування. Тобто, у цю звужену ділянку вставляється пружинка, так званий стент, який відкриває артерію і це рятує людині життя, зберігаючи життєздатний міокард. Те ж саме і при плановому обстеженні – якщо ми дивимося і там достатньо проблемне звуження, то ми виконуємо це стентування у найближчий час", - пояснив він.

Обслуговування у відділення інтервенційної кардіології та судинної хірургії для жителів Донецької області безкоштовне. Послугу обстеження на приладі оплачувати не потрібно. Як і не потрібно платити за стент, який встановлюється. "Лише купівля планових ліків, які пацієнти зазвичай приймають, можливо, перев’язувальні матеріали, кровозупинні. У цілому ми усім своїм забезпечені. Тобто, затрати мінімальні", - зазначив Г.Веклов.

Не виключається, що у подальшому у відділені зможуть обслуговуватися і жителі сусідньої Луганської області, де подібний апарат такого класу відсутній.

Койковий фонд відділення – 40 місць. Протягом місяця потенційно воно може прийняти до 120 пацієнтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-