Жебрівський пояснив американцям, чому вибори на Донбасі наразі неможливі

Жебрівський пояснив американцям, чому вибори на Донбасі наразі неможливі

Укрінформ
Вибори на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей наразі неможливі через відсутність умов для їх проведення.

На цьому наголосив голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський під час зустрічі з делегаціє Держдепартаменту США та Агентства з міжнародного розвитку (USAID) у середу у Краматорську. 

"Ми не маємо контролю над кордоном, українські ЗМІ не можуть вести мовлення на окупованих територіях, там не функціонують політичні партії України, відсутній єдиний реєстр виборців. Яким чином участь у голосуванні братимуть люди, які виїхали звідти? До того ж, не відбувся обмін полонених "всіх на всіх", який передбачали Мінські угоди», - підкреслив очільник області.

У ході зустрічі сторони обговорили стан пенсійних виплат в області, можливість проведення виборів на тимчасово окупованих територіях та роботу над створенням на Донеччині Трастового фонду.

За словами очільника Донецької ОДА, Україна не відмовляється від виплат пенсійного забезпечення мешканцям тимчасово окупованих територій, але влада має бути впевненою, що виплати надходять саме пенсіонерам, а не тим, хто підтримує збройний конфлікт.

"Міністерство соціальної політики наголошує, що після поновлення української юрисдикції на всій території Донецької області, пенсіонери отримають виплати за всі роки. Фінансовий ресурс у нас зарезервовано, але доставити його адресатам ми не можемо", - підкреслив він.

Також П.Жебрівський повідомив, що керівництвом Донецької ОДА була проведена значна робота по створенню в Краматорську Трастового фонду для відбудови регіону. Зараз тривають консультації з міжнародними донорами та світовими партнерами стосовно механізмів наповнення фонду та напрямків використання коштів. Очікується, що підготовчі процеси будуть завершені в червні.

Як наголосила заступник помічника Державного Секретаря США – керівника бюро з питань народонаселення, біженців та міграції Ненсі Джексон, уряд США всіляко підтримує Україну і вже виділив 80 млн грн на подолання гуманітарних проблем. Наразі він розглядає можливість додаткового фінансування.

Також Ненсі Джексон погодилася з неможливістю проведення виборів на тимчасово окупованих територіях, доки кордон не будуть контролювати місія ОБСЄ або українські прикордонники. "Нам дуже важливо, щоб українці знали, що США підтримують їх і готові надавати допомогу", - наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-