Аслунд сказав, у скільки обійдеться відновлення Донбасу

Аслунд сказав, у скільки обійдеться відновлення Донбасу

Укрінформ
Відомий міжнародний економіст Андерс Аслунд підрахував, що приблизні витрати на відновлення зруйнованого війною Донбасу можуть сягнути $20 млрд.

Про те, хто має платити за це гроші та які існують варіанти розв'язання проблеми, він написав у своїй статті на сайті "Атлантичної ради".

"Загальна вартість відновлення, очевидно, буде більшою ніж $10 млрд та, ймовірно, сягатиме $20 млрд, або майже чверті нинішнього ВВП України", - зауважив експерт, додавши, що в переважній більшості це капітальні витрати.

Втім, за його словами, навіть нинішні бюджетні витрати України, як вона намагається скоротити, є набагато більшими, ніж доходи в бюджет від регіону впродовж довгих років.

"Хто повинен платити за відновлення Донбасу? Очевидна відповідь – агресор, Росія. Справедливо було би, якщо б Україна додала до вимог у мінському процесі ці $20 млрд репарацій з боку Росії за Донбас. Але насправді репарації платять лише ті, хто зазнав поразки", - зауважив Аслунд.

З іншого боку, Україна, не дочекавшись виплат від РФ, сама не зможе ближчим часом фінансувати відновлення Донбасу.

"Єдиний розумний вихід для Євросоюзу і США – надати суттєву допомогу Україні у вигляді грантів для відновлення та реінтеграції Донбасу. Для стабілізації зруйнованого війною регіону в Європі $20 млрд – невелика сума. Просто порівняйте її з $300 млрд, які Євросоюз витратив на фінансову кризу в Греції", - переконаний експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-