У столиці Болгарії відбувся майстер-клас з писанкарства

У столиці Болгарії відбувся майстер-клас з писанкарства

Фото
Укрінформ
У Болгарії підготовка до Великодня стартувала з майстерні писанкарства у Софії, організованої Українським дитячим клубом в Софії.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Писанка – це символ України, символ відродження і воскресіння. Українці зберегли свою мову, культуру, традиції, незважаючи ні на що. Такий народ неможливо перемогти», – сказала в коментарі агентству організаторка Українського дитячого клубу в Софії Анастасія Проданскі (Симуха).

На майстер-класі дітям розповіли про основні символи та кольори, які традиційно використовують українці при оздобленні писанок, та їхнє значення. 

«У повітрі пахло бджолиним воском, на столі горіли свічки, а діти обирали символи і наносили їх писачками на своє яйце. Кожен символ – це код, які наші предки використовували, щоб створити надійний оберіг, яким з давніх-давен була писанка в Україні. Хтось зображував сонце, оленя, що символізували здоров’я і довголіття, хтось зображував крапочки-зерна, нескінченні лінії, плашок і квіти – символ кохання», – поділилася враженнями Анастасія Проданскі.

За її словами, свою першу писанку створила ще школяркою в таборі на Закарпатті, що згодом стало традицією і для її родини в Києві.

«Посіяне багато років тому зерно дало свої плоди – з радістю передаю цю дивовижну українську традицію дітям у Болгарії. Горда і тим, що наша молодь починає вчити своїх однолітків. Один із учасників нашого Клубу як освоїв тут писанкарство, організував майстер-клас для студентів у США, куди поїхав на навчання», – додала Проданскі.

У заході взяли участь як діти української діаспори в Болгарії, так і вимушені переселенці, хто знайшов прихисток в країні після початку широкомасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

«Ми були у захваті від писанок, від процесу розписувати яйця воском. Клуб у Софії для нас став рідним домом, однією великою і дружною сім’єю, де нас підтримують, завжди розпитують про мого сина, який захищає рідну землю і зараз на фронті», - розповіла пані Неля, бабуся 9-річної Аміни, які опинилися у Болгарії через війну в Україні. 

Окрім майстер-класу для учасників було організовано забаву – пошук шоколадних яєць в одному з мальовничих парків Софії.

«Коли в Україні війна, серце крається за рідних, дуже важливо об'єднуватися за кордоном довкола свого, формувати позитивні спогади для дітей», – зауважила співорганізаторка Клубу Ольга Лещенко.

За словами учасників майстер-класу, створені писанки стануть прикрасою до Великодня в цьому році та наступні роки.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі відбувся майстер-клас із розпису писанок, який провів священнослужитель Вселенського патріархату. 

Фото надані Українським дитячим клубом в Софії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-