У столиці Азербайджану українська громада вшанувала памʼять Лесі Українки

У столиці Азербайджану українська громада вшанувала памʼять Лесі Українки

Фото
Укрінформ
У Баку українська громада вшанувала памʼять Лесі Українки, зібравшись біля пам'ятника української поетеси в парку, названому на її честь. 

Про захід Укрінформу розповіли у Спілці українок в Азербайджані.

«Постать видатної української поетеси є дуже знаковою для місцевої діаспори. Наша громада докладає зусиль для популяризації її літературної спадщини серед місцевої аудиторії… Тому й день народження Лесі Українки став ще одним приводом вшанувати памʼять видатної українки та залучити азербайджанців до ознайомлення з творчістю поетеси», – розповіла голова спілки Лідія Шестак-Алієва.

Вона нагадала історію створення парку ім.Лесі Українки та встановлення в ньому бюста поетеси.

Читайте також: Письменник Мартин Якуб створив за допомогою ШІ зображення про життя Лесі Українки

«Між виконавчою владою Гарадагського району Баку та адміністрацією міста Ірпінь 27 липня 2003 року було підписано меморандум про співпрацю. Згодом в селищі Локбатан Гарадагського району Баку було створено парк імені Лесі Українки, а в 2004 році в парку було встановлено бюст Лесі Українки. В свою чергу, одній з вулиць міста Ірпінь було присвоєно імʼя видатного азербайджанського вченого-офтальмолога, академіка Заріфи Алієвої, створено парк її імені та встановлено бюст», – розповіла Лідія Шестак-Алієва.

Спілка українок поклали квіти до бюста Лесі Українки та продекламували її вірші українською та азербайджанською мовами.

Активістки розповіли, що наразі азербайджанською мовою перекладено та видано драму-феєрію «Лісова пісня» (видано в Баку у 2021 році Державним центром перекладу Азербайджану, ініціатором та куратором проєкту є Марина Гончарук), а також збірка поезій Лесі Українки (видавництва 1964 року), поема «Русалка» в перекладі найвидатнішого азербайджанського україніста Аббаса Абдулли (видана в Баку в 1982 році).

Як повідомляв Укрінформ, 25 лютого виповнилася 153-тя річниця з дня народження Лесі Українки – поетеси, драматурга, класика української літератури. 

В Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) випустили композицію «Все покинуть» на слова Лесі Українки.

Фото: Спілка українок в Азербайджані / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-