У Канаді вивчення Голодомору у школах зробили обов’язковим

У Канаді вивчення Голодомору у школах зробили обов’язковим

Фото
Укрінформ
У найбільшій канадській провінції Онтаріо вивчення Голодомору-геноциду було включене до обов’язкової шкільної програми 10-го класу.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Торонто оголосив міністр освіти Онтаріо Стівен Лечче.

«Зростання екстремізму, в тому числі комунізму й марксизму, – це пряма загроза нашій демократії, соціальним зв’язкам та цінностям канадців. Я рішуче налаштований покращити освіту стосовно наших спільних цінностей, зокрема зробивши обов’язковим у курсі історії Канади для 10 класу вивчення жахів підтримуваного державою переслідування українців під час Голодомору», – сказав Лечче.

За його словами, цей курс «допоможе упевнитися, що учні ніколи не будуть мовчазними спостерігачами під час таких жахіть і що вони розумітимуться небезпеку тоталітаризму». «Він сприятиме захисту основоположних канадських цінностей свободи й демократії на противагу комуністичному екстремізму», – зазначив міністр.
Читайте також: В Оттаві вшанували память жертв Голодомору

Він також оголосив про виділення 400 тис. канадських доларів (понад 300 тис. дол. США) Канадсько-українській фундації для продовження Національного туру з підвищення обізнаності про Голодомор, зокрема діяльності його основного компонента – пересувного класу з вивчення Голодомору.

Фото: Тетяна Додонова
Фото: Тетяна Додонова

Цей пересувний клас – унікально облаштований автобус з інтерактивним обладнанням, який подорожує освітніми закладами та громадськими подіями Канади з метою донесення правди про трагічні події 1932-1933 рр. в Україні. Досі лекції у ньому вже прослухали понад 70 000 осіб по всій Канаді, серед них переважно учні з понад 500 канадських шкіл.

Фото: Тетяна Додонова
Фото: Тетяна Додонова

Голова правління Канадсько-української фундації подякував уряду Онтаріо за виділені кошти та внесені зміни до шкільної навчальної програми.

«Сьогоднішнє оголошення про включення вивчення Голодомору 1932-33 років в Україні в 10-му класі - це важлива новина для українсько-канадської громади, яка невтомно працює над документуванням та поширенням правди про звірства радянського режиму Йосипа Сталіна, що забрали мільйони життів в Україні в 1932-33 роках. Канадсько-українська фундація безмежно вдячна уряду Онтаріо за підтримку у розмірі $400,000 для продовження Національного туру з підвищення обізнаності про Голодомор», – прокоментував Віктор Гетманчук, голова правління Канадсько-української фундації.

Читайте також: У Торонто українці відзначили річницю Голодомору

У міністерстві освіти Канади уточнили, що зміни до програми будуть запроваджені у вересні 2025-го року.

«Новий курс розповідатиме, як Голодомор, також відомий як Великий український голод, став наслідком тоталітарної політики комуністичного Радянського Союзу й призвів до штучного голоду в Україні, від якого загинули мільйони українців у 1932-1933 рр.», – зауважили у міносвіти.

Нагадаємо, у 2008 році Канада стала першою країною, що офіційно визнала Голодомор актом геноциду українського народу. Окрім цього, саме у канадському Едмонтоні ще у 1983 році був споруджений перший у світі пам'ятник жертвам Голодомору.

У листопаді 2023 року ще одна канадська провінція – Острів Принца Едварда – визнала Голодомор геноцидом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-