Українці у складі АНЗАК у Першій світовій отримали грант від Австралії

Українці у складі АНЗАК у Першій світовій отримали грант від Австралії

Укрінформ
Українська громада Квінсленда (Австралія), в рамках урядової програми штату до сторіччя утворення АНЗАК, отримала грант на виконання проекту «Українці в Австралійських імперських збройних силах». 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на веб-ресурс української громади Квінсленда.

«Невідома сторінка життя закордонного українства. Українці у складі збройних сил Австралії і Нової Зеландії (ANZAС) під час Першої світової війни 1914-1918рр. Для австралійців АНЗАК є сакральною віхою в історії країни. Для багатьох із них – це початок реального усвідомлення історії Австралії», – так у своєму ФБ-аккаунті прокоментував цю подію посол України в Австралії Микола Кулініч.

Предметом дослідження у межах проекту була доля австралійських вояків-квінслендців, українців за походженням, котрі у складі АНЗАК брали участь у бойових діях під час Першої світової війни.

Над виконанням проекту працювала Христина Місько, яка у своїй дослідницькій роботі зосередилася на невідомих долях цих вояків та на пошукові їхніх забутих поховань. Результатом її дослідницько-пошукової праці стали, перш за все, публікація книжки «Невідомі долі, забуті могили: українські анзаки Квінсленда», а також встановлення пам’ятних дощечок на 4 непозначених могилах українських вояків з Квінсленда, створення постійної виставки історичних записів та Дошки пошани в Українському громадському центрі Квінсленда.

Згаданою проблематикою в Австралії займається чимало дослідників. Наразі знайдено вже понад 30 імен українців, які воювали у складі АНЗАК.

АНЗАК (Австралійський і Новозеландський армійський корпус) — військове формування Австралії та Нової Зеландії, сформоване для участі у Першій світовій війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-